21 Μαρ 2015

Πέθανε 127 ετών η Μεξικανή που γνώρισε τον Πάντσο Βίγια

Σε ηλικία 127 ετών απεβίωσε η Leandra Beccera Lumbreras σε επαρχία του Δυτικού Μεξικού, όπως επιβεβαίωσε κυβερνητική υπηρεσία, η οποία επαλήθευσε και την ηλικία της γηραιάς αυτής Μεξικανής.

Η Λεάντρα Μπετσέρα γεννήθηκε στα βόρεια σύνορα της πολιτείας Ταμαουλίπας στις 31 Αυγούστου του 1887 και πέθανε το πρωί της Πέμπτης στο σπίτι της, στην πόλη Ζαποπάν στην δυτική πολιτεία Γιαλίσκο. Η Μπετσέρα δεν έχει συμπεριληφθεί στις λίστες των πιο ηλικιωμένων στον κόσμο, επειδή δεν είχε επίσημα έγγραφα-τα έχασε πριν 40 χρόνια όταν άλλαξε σπίτι-όπως επιβεβαίωσαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες του Μεξικού.
Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2014, οι τοπικές αρχές βρήκαν έγγραφο, που πιστοποιεί ότι ήταν ο μεγαλύτερος εν ζωή άνθρωπος πάνω στη γη. Οι γονείς της ήταν τραγουδιστές και της άρεσε να τραγουδάει στα εγγόνια της. Η υπεραιωνόβια Μεξικανή ήταν πάντα δυναμική, δεν παντρεύτηκε, αλλά απέκτησε απογόνους.
Ήταν 27 ετών, όταν ξέσπασε ο Α΄Παγκόσμιος πόλεμος, 40 ετών όταν ενθρονίστηκε η Βασίλισσα Ελισσάβετ , 75 ετών όταν πυροβόλησαν τον Κέννεντυ & 82 ετών, όταν ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι. Δεν είχε ποτέ διαβήτη ή προβλήματα υπέρτασης και μπορούσε να τρώει όσες σοκολάτες και γλυκά ήθελε.
Η αιτία του θανάτου της δεν έγινε γνωστή, όμως ο εγγονός της, ένας 70χρονος άντρας, είπε ότι απλά σταμάτησε να αναπνέει, έχοντας αναπτύξει προβλήματα στους πνεύμονες της πριν από λίγους μήνες. «Συνήθιζε να μου διηγείται ιστορίες από την Μεξικανική Επανάσταση, η οποία ξεκίνησε το 1910. Έφτιαχνε τορτίγιας για τους στρατιώτες, όπως πολλές τότε γυναίκες-Las Soldaderas-και είχε συναντήσει τον Πάντσο Βίγια (επικεφαλής στρατηγός της Στρατιάς του Βορρά)», δήλωσε ο εγγονός της Μπετσέρα. Η ίδια ήταν επικεφαλής ενός γκρουπ γυναικών-στρατιωτών, με το όνομα Las Adelitas, κατά τη διάρκεια της αιματηρής Μεξικανικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Μητροπολιτικού κέντρου για τους ηλικιωμένους, στην πόλη όπου πέθανε η 127 ετών γυναίκα, η Μπετσέρα είχε πέντε παιδιά, που είχαν όλα πεθάνει μέχρι το 2011, ενώ κατά την διάρκεια του μακρού βίου της είχε αποκτήσει 161 απογόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: