24 Μαρ 2015

Χάρρυ Χουντίνι ή Ehrich Weisz (1874-1926):Ο θρύλος των μάγων

Ο Χουντίνι στα πρώτα του βήματα
Το πραγματικό όνομα του Χουντίνι ήταν Έριχ Βάις, το τέταρτο από τα επτά παιδιά του ραβίνου Μάγιερ Βάις και της Σεσίλια Στάινερ. Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1874 στη Βουδαπέστη της Αυστροουγγρικής τότε αυτοκρατορίας. Τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή του, η οικογένεια μετανάστευσε στην Αμερική.
Το επώνυμό του οφείλεται στον Γάλλο Μάγο Robert Houdin, με την προσθήκη ενός i. που την εποχή εκείνη υπήρξε το είδωλο του Χουντίνι. Το Χάρρυ είναι απλά μια αμερικανοποιημένη έκδοση του ονόματός του (Ehrie). Στα 17 του, ο Χάρρυ Χουντίνι, εγκατέλειψε τελικά  την οικογένειά του για να συνεχίσει την καριέρα του στη μαγεία.

Στην αρχή οι παραστάσεις του δεν είχαν επιτυχία και παραλίγο να τα παρατήσει, ώσπου το νούμερο όπου απελευθερωνόταν από χειροπέδες έγινε δημοφιλές. Έτσι στράφηκε στις αποδράσεις. Το 1899, το σόου του εντυπωσίασε έναν καταξιωμένο παραγωγό των ΗΠΑ, τον Martin Beck, ο οποίος του έκλεισε περιοδεία στην Αμερική. Ο Χουντίνι εμφανίστηκε στα καλύτερα θέατρα της χώρας και ξεσήκωσε το κοινό. Στο σόου ήταν πάντα παρούσα η τοπική αστυνομία: αφού τον ξεγύμνωναν και τον έψαχναν, του περνούσαν χειροπέδες και τον έκλειναν στα κελιά των κρατουμένων. Κι όταν ο Χουντίνι απελευθερωνόταν από τα δεσμά, η παράσταση είχε τέτοια επιτυχία που γρήγορα έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος και διάσημος «μάγος».
Το 1913 πραγματοποίησε ίσως το πιο γνωστό του νούμερο.
Κατάφερε να απελευθερωθεί από έναν γυάλινο θάλαμο, γεμάτο με νερό, μέσα στον οποίο ήταν κρεμασμένος ανάποδα. Πέντε χρόνια αργότερα, εξαφάνισε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Νεοϋορκέζων έναν ελέφαντα 10 τόνων! 

Αυτοδίδακτος και ιδιαίτερα ταλαντούχος θεωρείται σήμερα ο θρύλος των μαγικών και τολμηρών τεχνασμάτων. Ζούσε πολύ λιτά, έτρωγε λίγο και γυμναζόταν καθημερινά. Πέθανε εκεί που γεννήθηκε καλλιτεχνικά, από γροθιά ενός πυγμάχου, στα πλαίσια μιας παράστασης που γινόταν στο Μόντρεαλ του Καναδά και ενώ δεν είχε προλάβει να προετοιμαστεί, για να δεχθεί το χτύπημα.
Είχε σκωληκοειδίτιδα, χωρίς να το γνωρίζει και πέθανε μετά από λίγες ημέρες, 52 χρονών από περιτονίτιδα, αφού είχε μεταφερθεί στο Μίσιγκαν. Τη βιογραφία του θα τη βρείτε ε δ ώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: