15 Απρ 2015

Ιστορία

15 Απριλίου
1415 Πεθαίνει ο Μανουήλ Χρυσολωράς, Έλληνας λόγιος, που έδωσε την πρώτη ώθηση στην Ελληνική παιδεία προς την Δυτική Ευρώπη. (φωτογραφία)
1452 Γεννιέται ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, κορυφαίος Ιταλός καλλιτέχνης, επιστήμονας και εφευρέτης, με αξεπέραστο έργο την "Μόνα Λίζα" - Τζιοκόντα -
1856 Γεννιέται ο Ζαν Μορεάς, Έλληνας ποιητής & εκπρόσωπος του ρεύματος του συμβολισμού.
1865 Πεθαίνει ο Αβραάμ Λίκολν, Πρόεδρος των Η.Π.Α, μετά από την απόπειρα δολοφονίας του σε θέατρο της Ουάσινγκτον, που έγινε την προηγούμενη ημέρα.
1894 Γεννιέται ο Νικίτα Χρουστσόφ, ιστορικός ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, κατά τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο του Ψυχρού πολέμου.
1912 Βυθίζεται σαν σήμερα τελικά, το "αβύθιστο" πλοίο Τιτανικός, στις 02.20 π.μ. τα χαράματα, χτυπημένος το προηγούμενο βράδυ από παγόβουνο και παίρνοντας μαζί του 1.517 ζωές. 
1951 Πραγματοποιούνται στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές Δημοτικές εκλογές, στις οποίες έλαβαν μέρος μαζικά οι γυναίκες. Εκλέγεται Δήμαρχος της Αθήνας ο Κώστας Κοτζιάς με 51,5%.
1980 Πεθαίνει ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας του 20ου αιώνα και εκπρόσωπος του ρεύματος του υπαρξισμού.
1990 Πεθαίνει η Γκρέτα Γκάρμπο, Σουηδή διάσημη ηθοποιός.
Το σημείο της επίθεσης αμέσως μετά την πρώτη έκρηξη
1998 Πεθαίνει ο Pol Pot, δικτάτορας στη Καμπότζη, ηγέτης των Ερυθρών Χμερ.
2013 Τραγική η κατάληξη τουΜαραθωνίου της Βοστόνης-Boston Marathon-όταν δύο βόμβες τοποθετημένες κοντά στο νήμα του τερματισμού εκρήγνυνται. Σκοτώνονται 3 θεατές και πάνω από 260 τραυματίζονται. Τέσσερις ημέρες αργότερα, συλλαμβάνονται ως δράστες τα αδέλφια Τσαρνάεφ, ένας εκ των οποίων σκοτώθηκε από πυροβολισμούς της αστυνομίας. Η επίθεση αποδείχτηκε καθαρά τρομοκρατική από τα φανατικά αδέλφια των Μουσουλμάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: