21 Απρ 2015

Το τέρας του Λοχ-Νες και οι περίεργες εμφανίσεις του

81 περίπου χρόνια πέρασαν από την "ανακάλυψη" του τέρατος του Λοχ-Νες, κάπου στη Βόρεια Σκωτία...από μια φωτογραφία. Θολές φωτογραφίες, ερασιτεχνικά video, μαρτυρίες, καμμένα φιλμ προσδίδουν μεγαλύτερο σασπένς στο μυστήριο. Το τέρας έχει φανατικούς οπαδούς της θεωρίας για την ύπαρξή του.

Αναφορές για την ύπαρξη ενός απροσδιόριστου τέρατος χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα, όταν σύμφωνα με το θρύλο, ο άγιος Κολούμπα, έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό. 
Συγκεκριμένα, μια μέρα, ο Ιρλανδός ιεραπόστολος τελούσε μία ταφή σε κάποια από της όχθες της λίμνης. Μετά το πέρας της διαδικασίας ένα μαθητής του επιχείρησε να κολυμπήσει στην απέναντι όχθη , προκειμένου να φέρει μία βάρκα για να μεταφερθεί ο δάσκαλος του. Το τέρας σε ανύποπτη στιγμή εμφανίστηκε προκειμένου να καταβροχθίσει τον νεαρό. Ο άγιος Κολούμπα τότε του φώναξε:Μην σκεφτείς να προχωρήσεις, ούτε να αγγίξεις αυτόν τον άνθρωπο. Γρήγορα κάνε πίσω. Το τέρας του Λοχ Νες υπάκουσε, επιστρέφοντας εκεί όπου βρισκόταν. Πέρασαν αρκετοί αιώνες μέχρι την επόμενη καταγραφή εμφάνισης της “Νέσι”. Το 16ο αιώνα, ο ιστορικός Έκτορ Μπόες στο βιβλίο του “Ιστορία της Σκωτίας” ανέφερε πως ένα μυστηριώδες τέρας αναδύθηκε από τα νερά, κατασπαράσσοντας τρεις άνδρες.
Το 1912 ένα 9χρονο κορίτσι, ισχυρίστηκε πως αντίκρισε ένα θηριώδες πλάσμα στη νοτιοδυτική πλευρά της λίμνης. Η περιγραφή της παρέπεμπε σε μία μορφή δεινοσαύρου, μολονότι τα γιγαντιαία σπονδυλωτά ζώα είχαν εξαφανιστεί προ πολλού από την Γη. Η λίμνη Νες έχει μήκος 40 χιλιόμετρα και περιβάλλεται από απόκρημνες βουνοπλαγιές. Το βάθος της φθάνει τα 400 μέτρα, ενώ γεωλόγοι υποστηρίζουν πως δημιουργήθηκε πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια.
Στις πρώτες σύγχρονες αναφορές ανήκει μια ανώνυμη επιστολή στην εφημερίδα Inverness Courier το 1933, σύμφωνα με την οποία το ζεύγος Σπάισερ (22/7/1933) είχε παρατηρήσει στη λίμνη του Λοχ Νες ένα άγνωστο ον, όπως μαρτυρούσαν τα ίχνη του στην επιφάνεια της Λίμνης. Στις 12 Νοεμβρίου 1933, ο Χιου Γκρέι, επιστρέφοντας από την εκκλησία περπατούσε κατά μήκος της λίμνης. Ξαφνικά άκουσε έναν θόρυβο που προέρχονταν από το νερό. Ένα γιγαντιαίο πλάσμα ξεπρόβαλε από την λίμνη. Δίχως να χάσει την ψυχραιμία του άρχισε να το φωτογραφίζει. Τελικά μόλις μία φωτογραφία κατάφερε να αποκαλύψει το μέγεθος του τρομακτικού θαλάσσιου ζώου. Ήταν ένα τέρας με μακριά ούρα, χοντρό σώμα του οποίο μεγάλο μέρος προεξείχε στην επιφάνεια της λίμνης. Η εικόνα είναι θολή. Οι επικριτές της, ισχυρίζονται ότι στη φωτογραφία απεικονίζεται ένας σκύλος που κατευθύνεται στο σημείο που βρίσκεται η κάμερα μεταφέροντας ένα ραβδί!
Ο ερευνητής, Ρόλαντ Γουότσον όμως απορρίπτει αυτή την θεωρία, εκτιμώντας ότι υπάρχει ένα πλάσμα σαν χέλι στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας. Ήταν το πρώτο ντοκουμέντο, από μία σειρά φωτογραφιών που ακολούθησαν, διχάζοντας ερευνητές αλλά και υποστηρικτές της “Νέσι”.
Έκτοτε είδαν το φως της δημοσιότητας περισσότερες μαρτυρίες και διαφορετικές αναφορές για ένα "τέρας" μήκους από 6 έως 125 πόδια
Οι θεωρίες για το τι ακριβώς είναι η «Νέσι» ήταν πολλές, αλλά σύμφωνα με την πιο επικρατούσα, πρόκειται για ένα θαλάσσιο ερπετό -παρόμοιο με αυτά που εξαφανίστηκαν πριν 60 με 70 εκατομμύρια χρόνια-το οποίο απομονώθηκε στα νερά της λίμνης , όταν αυτή έπαψε να συνδέεται με τη θάλασσα.
Η «Νέσι», πάντως, παραμένει ένας από τους πιο διαχρονικούς μύθους, αλλά ωσότου υπάρξει σαφής επιστημονική απόδειξη και καταγραφή της, η μορφή της θα συνεχίσει να «εμφανίζεται» σε μπλουζάκια, φλιτζάνια, τσάντες, κουκλάκια και ό,τι άλλο μπορεί να πωληθεί.
Πηγές 247, sansimera

Δεν υπάρχουν σχόλια: