25 Απρ 2015

Έγγραφο αποδεικνύει ότι ο Φ. Λόρκα δολοφονήθηκε

Το φως της δημοσιότητας είδε για πρώτη φορά έγγραφο, που αποδεικνύει ότι ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, δολοφονήθηκε με εντολή του μετέπειτα δικτάτορα Φράνκο το καλοκαίρι του 1936, τρεις ημέρες πριν το ξέσπασμα του Iσπανικού εμφυλίου.

Το επίμαχο έγγραφο ήρθε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Σερ και συντάχθηκε στα κεντρικά της αστυνομικής διεύθυνσης της Γρανάδα το 1965. Σύμφωνα με αυτό,  ο Λόρκα δολοφονήθηκε μαζί με ένα ακόμη άτομο μετά τη σύλληψή του σε φιλικό σπίτι όπου κρυβόταν. Στη συνέχεια οι σοροί τους μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητο στο Βιθνάρ, περιοχή βόρεια της Γρανάδας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία ταφής. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ο Λόρκα ήταν «σοσιαλιστής», «μασόνος της στοάς Αλάμπρα», ενώ του αποδίδεται και η «κατηγορία» της «ομοφυλοφιλίας και αποκλίνουσας συμπεριφοράς».

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο μεγάλος ποιητής κι αγωνιστής
Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα γεννήθηκε στη Γρανάδα, στη νότια Ισπανία τον Ιούνιο του 1898. Έζησε στη Μαδρίτη, αλλά ταξίδεψε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κούβα και συναστράφηκε τις μεγάλες μορφές του παγκόσμιου πολιτισμού του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Με τα έργα του αναδείχθηκε ένας από τους κορυφαίους Ισπανόφωνους λογοτέχνες όλων των εποχών. Τα αντιφασιστικά του κείμενα κι η γενικότερη πολιτική του δράση εκείνη τη χρονική περίοδο, τον κατέστησε εχθρό των εθνικιστών που τελικά τον δολοφόνησαν.
Ο Λόρκα σπουδάζει νομικά για να ευχαριστήσει τον πατέρα του, αν και ήδη από τα 18 χρόνια του γράφει ποίηση και ανταλλάσσει απόψεις με άλλους ανήσυχους μποέμ νεαρούς τα ονόματα των οποίων θα έκαναν αργότερα τον γύρο του κόσμου: Σαλβαντόρ Νταλί, Αντόνιο Ματσάδο, Λουίς Μπουνιουέλ.
Το 1929 ταξιδεύει στις ΗΠΑ, όπου ανακαλύπτει έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο στις λεωφόρους της ανερχόμενης μητρόπολης και γράφει τη συλλογή «Ο ποιητής στη Νέα Υόρκη».
Όταν επιστρέφει στην πατρίδα του, ο Υπουργός Παιδείας και στενός φίλος του Λόρκα, του αναθέτει τη διεύθυνση ενός κρατικού θεατρικού θιάσου που περιοδεύει σε όλη τη χώρα και ζωντανεύει το έργο των μεγάλων Ισπανών ποιητών, όπως ο Θερβάντες, ο Καλντερόν και ο Λόπε ντε Βέγκα.
Την ίδια εποχή ανεβάζει στη σκηνή και τα δικά του σημαντικά έργα «Ματωμένος γάμος» και «Γέρμα», με πρωταγωνίστρια την μεγάλη Καταλανή ηθοποιό Μαργαρίτα Ξίργου, παραστάσεις που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία εντός και εκτός συνόρων. Τα θεατρικά έργα του είναι σχεδόν όλα δράματα – ως γνήσιος Ισπανός, ο Λόρκα δεν ξεφεύγει ούτε αυτός από την εμμονή του θανάτου.
Στις 19 Αυγούστου ο Λόρκα δολοφονήθηκε στην περιοχή της Γρανάδα από εκτελεστικό απόσπασμα 12 φαλαγγιτών που δεν του συγχώρησαν τη συμπόρευσή του με το κυβερνόν τότε Λαϊκό Μέτωπο. Ο τάφος του δε βρέθηκε ποτέ και αποτελεί ένα μυστήριο μέχρι σήμερα.            Πηγές το κουτί της Πανδώρας,  7 ημέρες  

Δεν υπάρχουν σχόλια: