12 Απρ 2015

Ο Πούτιν και οι Έλληνες Πρωθυπουργοί που τον επισκέφθηκαν

Πέντε χρόνια πέρασαν από την τελευταία επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρωσία και ο κ. Αλέξης Τσίπρας με την άφιξή του στη Μόσχα, έγινε ο έβδομος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέπτεται τη χώρα από το 1979.

Τότε, τον Οκτώβριο του 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκεπτόταν τη Σοβιετική Ένωση και τη Μόσχα, όπου είχε επαφές με τον ομόλογό του Αλεξέι Κοσίγκιν και τον πρόεδρο Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη
Έλληνα πρωθυπουργού από συστάσεως της ΕΣΣΔ. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1985, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Μόσχα, ανταποδίδοντας την προ δύο ετών επίσκεψη του ομολόγου του στην Αθήνα Νικολάι Τιχόνοφ. (φωτογραφία)
Χρειάστηκε να περάσει μια πενταετία για να επισκεφθεί Έλληνας Πρωθυπουργός τη Ρωσία. Τον Ιούλιο του 1991, λίγο πριν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1996, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης βρίσκεται στη Μόσχα στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης. Όμως η επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία έγινε τον Ιούλιο του 2001, με αφορμή σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Τα χρόνια περνούν και πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί τρεις επίσημες επισκέψεις στη Ρωσία και συναντήσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Η πρώτη είναι τον Δεκέμβριο του 2004, η δεύτερη τον Δεκέμβριο του 2007 και η τρίτη τον Απρίλιο του 2008. Σε όλες αυτές τις επισκέψεις ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ένα χρόνο αργότερα, το 2009, τον πρωθυπουργικό θώκο αναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και τον Φεβρουάριο του 2010, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν επισκέπτεται τη Μόσχα. Τον Ιανουάριο του 2012 τη Ρωσία επισκέπτεται ο κ. Αντώνης Σαμαράς, με την ιδιότητα όμως του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και όχι του Πρωθυπουργού. Τότε είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ.
Τέλος, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνει τον κύκλο των συναντήσεων με τη μακρινή Ρωσία!
Πηγή parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: