4 Οκτ 2015

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Ρούντολφ Ντίζελ

29 Σεπτεμβρίου του 1913 : Ο άνθρωπος που ανακάλυψε και έδωσε το όνομά του στον κινητήρα, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες, Rudolf Diesel, εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το ατμόπλοιο στο οποίο επέβαινε. Ο Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης στο ταξίδι του προς την Αγγλία δεν έφτασε ποτέ.

Ήταν όμως προμελετημένο έγκλημα ή προμελετημένη αυτοκτονία?

Με φόντο το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων των ντιζελοκινητήρων της Volkswaken, η μνήμη γυρνά στο 1913 όπου ο Rudolf Diesel απλά εξαφανίστηκε από το πλοίο με το οποίο ταξίδευε. Ενώ ανέβηκε σε αυτό κανονικά, δεν αποβιβάστηκε ποτέ στην Αγγλία, από το Βέλγιο που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του, ενώ και το κρεβάτι του ήταν άθικτο, αν και έλειπαν οι πιτζάμες του. 
Σύμφωνα με φήμες που κυριάρχησαν μετά την εξαφάνισή του, πιθανά ο Diesel να είχε βγει στο κατάστρωμα, όταν όλοι οι άλλοι κοιμόντουσαν, εξαιτίας των διαταραχών ύπνου που είχε. Όμως εκείνο το βράδυ η θάλασσα ήταν λάδι, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος θα είχε ακούσει τις φωνές του.
Έτσι το επικρατέστερο σενάριο ήταν η αυτοκτονία, αποτέλεσμα της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία είχε επέλθει. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1913, ο Ρούντολφ Ντίζελ είχε επιβιβαστεί στο ατμόπλοιο «Δρέσδη» με σκοπό να περάσει τα στενά της Μάγχης, με κατεύθυνση την Αγγλία. Τότε ήταν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς! Επιπλέον το παλτό του βρέθηκε, διπλωμένο προσεκτικά, στο κατάστρωμα του πλοίου. Κι όταν η σορός του θα ανακαλυπτόταν να επιπλέει στα νερά από Βέλγους ψαράδες 10 μέρες αργότερα δηλαδή στις 10 Οκτωβρίου, ήταν σε τέτοιο βαθμό αποσύνθεσης και μόλυνσης, που οι ναυτικοί δεν θα την ανέβαζαν καν στο καράβι τους. Αντιθέτως, περιμάζεψαν από τις τσέπες τα προσωπικά αντικείμενα του εφευρέτη και άφησαν το πτώμα στη θάλασσα, με τον γιο του να αναγνωρίζει αργότερα τα υπάρχοντα του πατέρα του (13 Οκτωβρίου).
Στη φωτογραφία μικρός δεξιά, το 2ο παιδί της οικογένειας
Στο αρχείο των New York Times μπορεί να βρει κανείς τον τίτλο άρθρου την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το οποίο ο "Dr. Diesel εξαφανίστηκε από ατμόπλοιο". Στις 2 Οκτωβρίου έχει άρθρο με τίτλο "Κανένα ίχνος αναφορικά με το μυστήριο του Diesel - Toυ Γερμανού επιτυχημένου και εκατομμυριούχου εφευρέτη" ενώ στις 13 Οκτωβρίου άρθρο έχει τίτλο: "Ο Diesel χρεοκόπησε: Χρωστά 375.000 ευρώ ενώ έχει περιουσία μόνο 10.000 ευρώ. Την επόμενη Άνοιξη, στο αρχείο των New York Times υπάρχουν άρθρα με τίτλο τις αναφορές ότι ο Dr Diesel ζούσε στον Καναδά, όπου ξεκίνησε νέα ζωή, ρεπορτάζ που δεν μπόρεσε να επαληθευτεί από άλλες πηγές. Σε άρθρο των Times με χρονολογία του 1940, αναφέρεται ότι ο Diesel είχε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, αφού ήταν καλύτερος εφευρέτης παρά επενδυτής. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ, όμως 11 μέρες μετά την εξαφάνισή του βρέθηκε σε ποταμό της Ολλανδίας σωρός η οποία του έμοιαζε, δεν ήταν όμως σίγουρο ότι ήταν αυτός. Μία άλλη θεωρία συνωμοσίας, θέλει τον Diesel να «εξαφανίζεται» από τις Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, αφού η μηχανή που είχε ανακαλύψει θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην έκβαση των πολέμων που ακολούθησαν και οι Γερμανοί δεν ήθελαν να μοιραστεί τα μυστικά του με τους Άγγλους και τους αντιπάλους της Γερμανίας.
Στην άγνωστη πτυχή της ζωής του, ο Ντίζελ, πέρα από τις αναρίθμητες πατέντες που κατέθεσε στη μηχανική (ακόμα και κινητήρα που τροφοδοτούταν από ηλιακή ενέργεια), προειδοποίησε την ανθρωπότητα για τους κινδύνους που θα προκύψουν από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και του αέρα, ενώ έγραψε ακόμα και δοκίμιο πάνω στην κοινωνική εργασία, θεωρώντας ότι οι επιχειρήσεις θα λειτουργούσαν αποδοτικότερα αν ήταν στην κατοχή των εργατών.
Σύμφωνα με τον Greg Pahl και το βιβλίο του, Biodiesel: Growing a New Energy Economy, ο Diesel, πριν φύγει έδωσε στην γυναίκα του μία τσάντα, την οποία της είπε να ανοίξει μία εβδομάδα μετά. Μέσα περιείχε 20.000 γερμανικά μάρκα και δήλωσή του ότι την απάλλασσε από τα οικογενειακά χρέη. Μάλιστα, ο Diesel στον σημειωματάριό του είχε βάλει έναν μικρό σταυρό στην ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που εξαφανίστηκε.

Σημείωση : Η οικογένεια του Ντίζελ ποτέ δεν δέχθηκε το σενάριο της αυτοκτονίας, αντιθέτως πιστεύει ότι υπήρξε φονική σκόπιμη ενέργεια και τον πέταξαν στη θάλασσα και οι εφευρετικές ιδέες του εκλάπησαν. Επίσης ειπώθηκε ότι ο Ντίζελ είχε βρεί ένα "bio-oil" καύσιμο ως λύση, κάτι βέβαια που ίσως  να σήμαινε το τέλος του μονοπωλίου του πετρελαίου και των κερδών του.
Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: