1 Οκτ 2015

Ιστορία

1 Οκτωβρίου
331 π.Χ. Η Μάχη στα Γαυγάμηλα, κατά την οποία ο Μέγας Αλέξανδρος με το στρατό του, μάχεται κατά των Περσών & του βασιλιά τους Δαρείου Γ΄ και τους νικά. Θεωρείται από τις πιο αποφασιστικές μάχες του Έλληνα στρατηλάτη, κατά πολλούς η πιο σημαντική απ΄όλες.
1867 Ο Καρλ Μαρξ εκδίδει το "Κεφάλαιο" που αποτελεί και το πιο διάσημο έργο που συνέγραψε. 
1946 Εκδίδεται η απόφαση της Δίκης της Νυρεμβέργης, με την οποία 12 από τους 22 υψηλόβαθμους Ναζί καταδικάζονται σε θάνατο, ως εγκληματίες πολέμου.
Οι τέσσερις βασικές κατηγορίες ήταν :

Συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων που διατυπώνονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες.

Εγκλήματα κατά της ειρήνης, τα οποία περιλαμβάνουν σχεδιασμό, προετοιμασία, έναρξη και διεξαγωγή επιθετικού πολέμου.
Εγκλήματα πολέμου, που περιλαμβάνουν παραβιάσεις των νόμων ή κανόνων της διεξαγωγής πολέμου.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και: δολοφονία, εξόντωση, υποδούλωση, δίωξη για πολιτικούς ή φυλετικούς λόγους και απάνθρωπες πράξεις κατά πληθυσμών πολιτών.
1962 Δύο άνθρωποι στην Αμερική σκοτώνονται και τουλάχιστον 75 τραυματίζονται μετά τα επεισόδια από ρατσιστικές αντιδράσεις, με αφορμή την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο του Μississippi, του πρώτου μαύρου φοιτητή, του James Meredith.
1974 Πεθαίνει ο Σπυρίδων Μαρινάτος, εξέχων αρχαιολόγος, ο οποίος ανακάλυψε τον σημαντικό αρχαιολογικό τόπο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη. Σκοτώθηκε στο Ακρωτήρι, στον αρχαιολογικό χώρο που ο ίδιος είχε αποκαλύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: