31 Δεκ 2015

Ιστορία

31 Δεκεμβρίου
1869 Γεννιέται ο Henri Matisse (φωτογραφία), Γάλλος ζωγράφος, από τους σημαντικότερους τους 20ου αιώνα, ιδρυτής του ρεύματος του φωβισμού, στη ζωγραφική.
1879 Ο Αμερικανός εφευρέτης Thomas Edisson, επιδεικνύει για πρώτη φορά δημόσια, τον λαμπτήρα πυρακτώσεως. Θεωρείται ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής.
1911 Οι βενιζελικοί Χανίων και Σφακίων προσχωρούν στο επαναστατικό κίνημα για την απελευθέρωση της Κρήτης.
1931 Γεννιέται ο Κώστας Βουτσάς, δημοφιλής κορυφαίος κωμικός ηθοποιός.
1944 Ο 22χρονος τότε φοιτητής του Πολυτεχνείου Ιάννης Ξενάκης τραυματίζεται από θραύσμα όλμου στο πρόσωπο κατά τα Δεκεμβριανά. Ο μετέπειτα μεγάλος συνθέτης ανήκε στο λόχο «Λόρδος Βύρων» της ΕΠΟΝ.
1957 Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη : Ανακαλύπτεται στη Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου, όπως και πτέρυγα του αρχαίου ανακτόρου ηλικίας 3000 ετών.
1999 Παραιτείται ο Μπόρις Γιέλτσιν και ονομάζει υπηρεσιακό Πρόεδρο της Ρωσίας τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις εκλογές μα έχουν προγραμματιστεί για 26 Μαρτίου 2000. Υπήρξε σοκ και έκπληξη από την ξαφνική παραίτηση του Γιέλτσιν σε όλο τον κόσμο. Στο στο διάγγελμά του, ζωντανά στη Ρωσική τηλεόραση, ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη του και τόνισε ότι η Ρωσία χρειάζεται νέους πολιτικούς ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: