16 Ιαν 2016

Ιστορία

16 Ιανουαρίου
1892 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, ευρυμαθής λόγιος, Φαναριώτης, διπλωμάτης και καθηγητής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών. Το ποιητικό του έργο ανήκει στην λεγόμενη Α΄Αθηναική Σχολή.
1916 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος : Οι Αυστροουγγρικές στρατιωτικές δυνάμεις, μετά από 8 ημερών επίθεση ενάντια στο Μontenegro (κράτος Μαυροβουνίου), οι τελευταίοι υποχωρούν και συνθηκολογούν.
1932 Γεννιέται η διάσημη Νταιάν Φόσει-Dian Fossey, Αμερικανίδα ζωολόγος, η οποία επικέντρωσε την έρευνά της στους υπό εξαφάνιση γορίλες, προσφέροντας σωτηρία και ως δυναμικός υπερασπιστής του περιβάλλοντος. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 έγραψε το βιβλίο-best seller:Γορίλες στην Ομίχλη, το οποίο το 1988, μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο. (Θαν. 1985)
1945 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Τέλος του πολέμου και ο Αδόλφος Χίτλερ καταφεύγει στο υπόγειο καταφύγιό του, το επονομαζόμενο Führerbunker.
1979 Ήδη στο Ιράν την εξουσία έχει αναλάβει ο Αγιατολάχ Χομεινί και ο Σάχης εγκαταλείπει τη χώρα, με προορισμό διάφορες χώρες & τελική κατάληξη στις Η.Π.Α.
1998 Πεθαίνει ο Δημήτρης Χορν, ταλαντούχος & κορυφαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Η τελευταία συνέντευξη-από την Σεμίνα Διγενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: