31 Ιαν 2016

Πάντως ο Nash σκοταδιστής δεν ήταν

Η παράσταση του Εθνικού θεάτρου "Ισορροπία του Nash", στο οποίο είχαν διαβαστεί κάποια τμήματα του βιβλίου του Σάββα Ξηρού, κατέβηκε ύστερα από διαμαρτυρία κυρίως του Μητσοτακέικου, αυτής της "δημοκρατικής" οικογένειας, της άρρηκτα δεμένης με τα μεγαλοσυμφέροντα, τις μίζες, τη SIEMENS, την αρχαιοκαπηλία και ο τι άλλο υπόπτως κερδοφόρο προκύψει.

Δηλαδή επειδή διαμαρτυρήθηκε παύει να ισχύει, ειδικά στα καλλιτεχνικά και πνευματικά δρώμενα, η ελευθερία του λόγου? Φαντάζομαι τι θα κάνουν εάν ο Κυριάκος πάρει την εξουσία(...) και ελπίζω το σύμπαν να μην ακούει.
Οι καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου διαμαρτυρήθηκαν έντονα με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τους συντελεστές της παράστασης και ενάντια στο σκοταδισμό.
Η απόφαση των συντελεστών της παράστασης είναι ομόφωνη και εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Οι ηθοποιοί της παράστασης «Η ισορροπία του Nash», που παρουσιάστηκε και κανονικά θα συνέχιζε να παρουσιάζεται έως την 31η Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θεωρούμε την απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού, την οποία πληροφορηθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, ως πράξη καθαρής λογοκρισίας. Η απόφαση αυτή μας προσβάλλει και ταυτόχρονα ξεπερνά σε διάσταση τη συγκεκριμένη παράσταση και τον συγκεκριμένο θίασο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας συμπαρίστανται και κυρίως όλους όσους αντιδρούν σ’ αυτήν την απόφαση και αντιλαμβάνονται πως με αφορμή την παράστασή μας έχει εγερθεί ένα μείζον πολιτικό και καλλιτεχνικό ζήτημα. Αυτονόητα στηρίζουμε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία. Η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μια απόφαση με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, εάν περάσει, αποτελεί σκοτεινή παρακαταθήκη λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός δημοσίων οργανισμών και όχι μόνον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: