11 Μαρ 2016

Ο γηραιότερος άνδρας εν ζωή στη γη είναι επιζών του Άουσβιτς


Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το Άουσβιτς, που πλέον ανήκει εδαφικά στην Πολωνία, συνέδεσε την ύπαρξή του με τη χιτλερική κτηνωδία. Αμέτρητοι Εβραϊκής καταγωγής άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να επιβιώσουν και να αποκαλύψουν όλα όσα αποτρόπαια συνέβαιναν. Ένας από τους ανθρώπους που επιβίωσαν, όχι μόνο κατάφερε να νικήσει τις κακουχίες, την πείνα και τη δολοφονική συμπεριφορά της χιτλερικής μηχανής, αλλά  είναι 
πλέον και επισήμως ο γηραιότερος άνδρας στον πλανήτη!
Ο Ισραηλινός Ίσραελ Κριστάλ, σε ηλικία 112 ετών και 178 ημερών, καταγράφηκε από τον αρμόδιο οργανισμό, ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μετά το θάνατο του Ιάπωνα Γιασουτάρο Κόιντε. Ζει στη Χάιφα και όταν ενημερώθηκε για το επίτευγμά του, σχολίασε: «Δεν γνωρίζω το μυστικό της μακροζωίας. Νομίζω πως κανείς δεν το γνωρίζει».
Ο κ. Κριστάλ γεννήθηκε στο Ζαρνόφ της Πολωνίας, στις 15 Σεπτεμβρίου 1903. Το 1917 μετακινήθηκε στο Λοτζ για να δουλέψει ως ζαχαροπλάστης. Το 1940 συνελήφθη από τους ναζί και το 1944 μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, όπου έχασε τη σύζυγό του. Το Μάιο του 1945 διασώθηκε, λίγο πριν αφήσει την τελευταία πνοή του, καθώς ζύγιζε μόλις 37 κιλά. Ο Ίσραελ Κριστάλ έχασε επίσης τα παιδιά του στο Ολοκαύτωμα. Το 1950 μετακόμισε στη Χάιφα, όπου ζει μέχρι και σήμερα, φτάνοντας σε ηλικία 112 ετών.
Ο Ίσραελ Κριστάλ είναι ο γηραιότερος άνδρας, αλλά δεν είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος. Το ρεκόρ κατέχει η Μουσάτ Τζόουνς, από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, η οποία έχει φτάσει αισίως σε ηλικία 116 ετών.
Πηγή protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: