27 Ιουν 2016

Ιστορία

27 Ιουνίου
1638 Κατά διαταγή του Σουλτάνου Μουράτ Δ΄, αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρις, με την ψευδή κατηγορία, ότι προετοίμαζε επίθεση των Ρώσων κατά της Κωνσταντινουπόλεως και έτσι ετοίμαζε την εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων.
1913 Β΄Βαλκανικός πόλεμος : ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Σιδηρόκαστρο από τους Βουλγάρους. Επιπλέον η ναυτική μοίρα, με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη εισέρχεται στο λιμάνι της Καβάλας, απελευθερώνοντας την πόλη από την Βουλγαρική κατοχή.
Κων/νος Σισμάνογλου
1921 Μικρασιατική εκστρατεία, κατά την οποία η Στρατιά της Μικράς Ασίας, ξεκινά μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις.
1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και οι Γερμανοί ναζί χρησιμοποιούν μια πρωτοποριακή μετάδοση μυστικών τηλεπικοινωνιών, για κρυπτο/αποκρυπτογράφηση με το όνομα Enigma. Η μηχανή κατασκευάστηκε από τον Γερμανό μηχανικό Arthur Scherbius, κατά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο.
1951 Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου
επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης από την Κωνσταντινούπολη, όπου και ετάφη. (Σισμανόγλειο Νοσοκομείο).
2001 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός και μουσικός, Jack Lemmon.
2009 Πεθαίνει ο "κακός" του Ελληνικού κινηματογράφου, ο ταλαντούχος ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου. Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό, Ευαγγελία Σαμιωτάκη.
2015 Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών. «Σήμερα ξημερώνει μία υπέροχη ημέρα» δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Την ίδια μέρα, η πρόταση υπερψηφίζεται στη Βουλή με 178 «ναι». 120 βουλευτές ψηφίζουν «όχι» και δύο απουσιάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: