14 Ιουν 2016

Ιστορία

14 Ιουνίου
1789 Ανταρσία του Μπάουντι:ο Βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι, με 18 άνδρες που εκδιώχθηκαν από το πλοίο "Μπάουντι", μετά την ανταρσία που εκδηλώθηκε, φθάνουν στο Τιμόρ με μια μικρή ανοιχτή βάρκα, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια.
1864 Γεννιέται ο Αλοίσιος Αλτσχάιμερ, Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος ο οποίος προσδιόρισε την προ-γεροντική άνοια.

Αργότερα δόθηκε το όνομά του (Αλτσχάιμερ), στην εκφυλιστική, μη θεραπεύσιμη, ασθένεια γνωστή ως νόσος του Alzheimer.
1905 Άγρια σύρραξη στο Άγιον όρος, μεταξύ Ελλήνων & Ρώσων μοναχών, με 80 τραυματίες.

1905 Ανταρσία σημειώνεται στο θωρηκτό Ποτέμκιν, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης Ρωσικής επανάστασης.
1920 Πεθαίνει ο Μαξ Βέμπερ, Γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος.
1928 Γεννιέται ο επαναστάτης, Αργεντίνος γιατρός, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, θρυλικός ήρωας στη Λατινική Αμερική και στον κόσμο, γνωστός για τον μοντέρνο ανταρτοπόλεμο που εφάρμοσε κυρίως στην Κούβα. (Φωτογραφία ο Τσε Γκεβάρα σε νεαρή ηλικία)
1995 Πεθαίνει ο Rory Gallagher, Ιρλανδός μουσικός και σπουδαίος κιθαρίστας.
2007 Πεθαίνει ο Κουρτ Βαλτχάιμ, Αυστριακός πολιτικός & τέως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Το Διεθνές Ιουδαικό Συνέδριο, τον θεωρεί εγκληματία πολέμου, λόγω της ανάμειξής του σε εγκλήματα των ναζί που διεπράχθησαν στα Βαλκάνια, πολλά εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη.
2008 Πεθαίνει ξαφνικά ο διεθνής Σουηδός πιανίστας της jazz,  Esbjοrn Svensson, κατά τη διάρκεια υποβρύχιας κατάδυσης στη θάλασσα, ανοιχτά της Στοκχόλμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: