9 Ιουν 2016

Ιστορία

9 Ιουνίου
68 Αυτοκτονεί ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Νέρων, αφού η Σύγκλητος με ψήφισμά της, τον είχε κηρύξει ως δημόσιο κίνδυνο για την Ρώμη. (Γενν. 37)
1672 Γεννιέται στη Μόσχα, ο Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας.
1781 Γεννιέται ο Τζωρτζ Στέφενσον, Άγγλος μηχανικός και εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής.
1815 Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου της Βιέννης, ένα από τα σημαντικότερα, στην ιστορία της Ευρώπης, στο οποίο μετείχε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Με Πρόεδρο τον ανθέλληνα Αυστριακό πολιτικό Κλέμενς φον Μέτερνιχ, προσπάθησε να αναδιατάξει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, μετά την ήττα του Ναπολέοντα, θεμελιώνοντας την αρχή της νομιμότητας.
1870 Πεθαίνει ο Άγγλος συγγραφέας Charles Dickens, ο οποίος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος μυθιστοριογράφος της Βικτωριανής περιόδου.
1930 Συνωστισμός & διακοπή της κυκλοφορίας, δημιουργείται στην οδό Ερμού στην Αθήνα, από τον κόσμο που έρχεται να θαυμάσει την Μις Ευρώπη 1930, Αλίκη Διπλαράκου .
1944 Ο Κόκκινος στρατός του Στάλιν εισβάλλει στο Karelian isthmus, στη Φινλανδία. Οι Γερμανοί, αρνούμενοι να υποχωρήσουν, τελικά ηττώνται μετά από σκληρές μάχες και η Σοβιετική Ένωση, ανακτά τα χαμένα εδάφη.
Η Φινλανδία, στην μεταπολεμική περίοδο, θα μείνει γνωστή για την παθητική στάση που επέδειξε απέναντι στη Σοβιετική απειλή.
1968 Γεννιέται η Ολυμπιονίκης του ύψους, Νίκη Μπακογιάννη.
1995 Για πρώτη φορά τιμωρείται στην Αγγλία ο βιασμός άνδρα. Ο Andrew Richards, φυλακίζεται ισόβια για την απόπειρα βιασμού ενός νέου 18 χρονών. Ο κατηγορούμενος είχε ιστορικό επιθέσεων και βιασμών και ο δικαστής αποφάσισε ότι ήταν επικίνδυνος, ειδικότερα για τους νέους. Η υπόθεση Richards case, ήταν η πρώτη καταδίκη, σύμφωνα με το νέο δίκαιο για το βιασμό των ανδρών.
2012 Πεθαίνει η Ελληνίδα συγγραφέας και ηθοποιός, Ζωρζ Σαρρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: