5 Αυγ 2016

Από τη δολοφονία στο Σεράγεβο στο χάος του Μεγάλου Πολέμου (1914-1918)

Ο Αρχιδούκας Φράντζ Φερδινάνδος,  ευτυχισμένος χαμογελά
 και ανταλλάσσει θερμή χειραψία  με κάποιον περαστικό. 
Δείχνει ένδοξος μέσα στη μεγάλη στρατιωτική στολή του.
Η σύζυγός του Σοφί κρατά σφιχτά ένα  μπουκέτο λουλούδια,
που σύμφωνα με μαρτυρία της εποχής,
ήταν κόκκινα τριαντάφυλλα.
Ο Α΄Παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε από τη γνωστή ως η δολοφονία στο Σεράγεβο (1914), κατά την οποία ο Σέρβος φοιτητής Γαβρίλο Πρίντσιπ, δολοφόνησε τον διάδοχο του Αυστροουγγρικού θρόνου, Φραγκίσκο Φερδινάνδο, που επισκεπτόταν μαζί με τη σύζυγό του Σοφία, τη Σερβία. Η καταπιεσμένη, από την δυναστεία των Αψβούργων, Σερβία, είχε αναπτύξει διάφορα κινήματα, κυρίως από νέους ανθρώπους, καθώς ήταν γνωστό ότι στόχος της δυναστείας ήταν να "αφανίσει" τη Σερβία από το χάρτη.
Γενικότερα όμως η καταπίεση των Σλάβων από τους Αυστριακούς, εντάθηκε μετά τις σερβικές νίκες στους Βαλκανικούς πολέμους. Εντάθηκε και η δυσαρέσκεια που μετατράπηκε σε πανσλαβικό αλυτρωτικό κίνημα, με αποτέλεσμα μια δολοφονία που έγινε αφορμή για την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου πολέμου. 
Βγαίνοντας από το Δημαρχείο στις 11.10
Λίγα λεπτά αργότερα θα δολοφονηθούν
Η σύλληψη του Γκαβρίλο Πρίνσιπ
Το ζευγάρι επρόκειτο να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του. Σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής, ήταν πραγματικά ευτυχισμένοι, παρά τον πόλεμο που δέχθηκαν από την οικογένεια του διαδόχου. Φωτογραφίζονται ανέμελοι, ενώ σε λιγότερο από τρεις ώρες θα είναι νεκροί. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και της υποδοχής από τον κόσμο στους δρόμους του Σαράγεβο, ομάδες ένοπλων νεαρών υπό την καθοδήγηση σκιωδών δυνάμεων της Σερβίας, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, τους επιτίθενται.
Η πρώτη βόμβα δεν τους πετυχαίνει, ούτε η δεύτερη. Η τρίτη όμως ναι, κυρίως εξαιτίας ενός λάθους του οδηγού που έστριψε για να γλυτώσει σε μια γωνία όπου βρισκόταν  η τρίτη ενέδρα.
Ο 19χρονος Gavrilo Princip
Πέθανε στις 28 Απριλίου του 1918,
σε φυλακή της Βιέννης
Μετά τη δολοφονία του διαδόχου και για την τιμή της Αυστροουγγαρίας, ο πόλεμος, που θα εξελισσόταν σε παγκόσμιο, βρισκόταν "προ των πυλών". Το Αυστριακό τελεσίγραφο επιδόθηκε στη Σερβία, στις 23 Ιουλίου 1914. Ο αυτοκράτορας της Αυστροουγγαρίας, Φραγκίσκος Ιωσήφ, απαιτούσε από τη Σερβία να διαλύσει αμέσως την οργάνωση «Ναρόντνα Οντμπράκτα» (Εθνική Άμυνα), την οποία υποπτευόταν ότι κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του διαδόχου ανιψιού του και η οποία, από το 1908, δρούσε στα εδάφη που οι Σέρβοι διεκδικούσαν. Πέντε εβδομάδες αργότερα, οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης βρισκόντουσαν σε πόλεμο. Το χάος είχε μόλις γεννηθεί, πάνω στα νεκρά σώματα ενός ερωτευμένου ζευγαριού, το οποίο βρισκόταν, έτσι κι αλλοιώς, σε αντίθεση με τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ. Όλα τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Όμως αυτή η στιγμή ευτυχίας πριν την τραγωδία, δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί πιο ιδανικά και πιο τραγικά. 

Η 28η Ιουνίου του 1914 ήταν ημέρα Κυριακή και άλλαξε τον κόσμο, οδηγώντας την Ευρώπη και κατόπιν άλλες χώρες να εμπλακούν στον Μεγάλο Πόλεμο, όπως έμεινε γνωστός στην ιστορία. Η δολοφονία στο Σεράγεβο ήταν απλά η αφορμή, που πυροδότησε τις αιτίες που προυπήρχαν, ως ενδοευρωπαικές διενέξεις τις τελευταίες δεκαετίες. Σχεδόν κανείς όμως δεν περίμενε, πως από μία δολοφονία στα Βαλκάνια θα ξεσπούσε ένας γενικευμένος Μεγάλος Πόλεμος στην Ευρώπη, στη συνέχεια θα εξελίσσονταν σε Παγκόσμιο και θα έμενε στην Ιστορία ως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. 

Αυτόν τον πόλεμο καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν ήθελε πραγματικά να τον κηρύξει, θεωρώντας πως δεν είναι αναπόφευκτος. Όταν όμως η αλυσιδωτή αντίδραση των γεγονότων εξώθησαν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα (Αντάντ και Κεντρικές Δυνάμεις) να κηρύξουν επίσημα τον πόλεμο μεταξύ 1 και 4 Αυγούστου του 1914, οι περισσότεροι πίστευαν πως θα ήταν ένας σύντομος πόλεμος λίγων μηνών, που θα κρατούσε "το πολύ ως τα Χριστούγεννα" και οι επίστρατοι θα επέστρεφαν στη θαλπωρή των σπιτιών τους. Τελικά ο Α΄Παγκόσμιος πόλεμος είχε ως συνέπεια περίπου εννέα  εκατομμύρια νεκρούς στα πεδία των μαχών και άλλα δεκατρία εκατομμύρια νεκρούς, από τις "παράπλευρες" επιπτώσεις του πολέμου. Με την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν θα υπήρχαν πια οι αυτοκρατορίες της Ρωσίας, της Αυστροουγγαρίας, της Γερμανίας και των Οθωμανών.
Πηγή History Report, 247, Ανάπτυξη:Μ.Γ.Δ







Δεν υπάρχουν σχόλια: