29 Σεπ 2016

Ιστορία

Καραβάτζιο-Αποκαθήλωση
29 Σεπτεμβρίου
1547 Γεννιέται ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, Ισπανός ποιητής, συγγραφέας, ανανεωτής της Ισπανικής Λογοτεχνίας, με το γνωστό φημισμένο και πολυδιαβασμένο έργο του :"Δον Κιχώτης"
1571 Γεννιέται ο σπουδαίος Ιταλός ζωγράφος, ο "μαέστρος του φωτός", Καραβάτζιο.
1684 Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι καταλαμβάνει από τους Τούρκους την Πρέβεζα.
1687 Οι Τούρκοι παραδίνουν την βομβαρδισμένη Ακρόπολη των Αθηνών στον Φραγκίσκο Μοροζίνι.

1829 Ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου,η γνωστή Scotland Yard.
1902 Πεθαίνει ο Γάλλος λογοτέχνης Εμίλ Ζολά, ο εμπνευστής του περίφημου ρητορικού λόγου "Κατηγορώ" για την Υπόθεση Ντρέυφους.
Babi yar
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος: Εκτελούνται στο φαράγγι Μπάμπι Γιάρ της Σοβιετικής Ένωσης, βόρεια του Κιέβου, από τους Γερμανούς ναζί, 33.771 Εβραίοι, 60.000 ομοεθνείς, αλλά και αντιστασιακοί. Οι Γερμανοί τους παραπλάνησαν, νομίζοντας ότι θα τους βάλουν σε τρένα για κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τη διαταγή είχε δώσει ο ίδιος ο αρχηγός των SS Χάινριχ Χίμλερ.
1943 Χαράματα, σαν σήμερα, οι Γερμανοί ναζί εκτελούν στη Παραμυθιά στον τόπο "Ελαιώνα Τσαμάτου", 49 κατοίκους, προκρίτους & νέους πολίτες, σε μια προσπάθεια των ναζιστών να εξοντώσουν κάθε αντίσταση στη περιοχή.
1994  Ανακοινώνεται από τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Μικρούτσικο και τον υφυπουργό Ν. Σηφουνάκη, καθώς και από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη η ίδρυση του Οργανισμού νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: