28 Νοε 2016

Ιστορία

28 Νοεμβρίου
1520 Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής, ο οποίος περνώντας από τον πορθμό που φέρει το όνομά του, φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσω του Ατλαντικού. 
1820 Γεννιέται ο Φρήντριχ Ένγκελς, Γερμανός φιλόσοφος. Συνέγραψε μαζί με τον Μαρξ το Κεφάλαιο και το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Επεξεργάστηκε επίσης, μαζί με τον Μαρξ, τη θεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού και του διαλεκτικού υλισμού. 
1852 Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Ξάνθος, αγωνιστής από την Πάτμο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ένας από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.
1910 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, καταλαμβάνοντας τις 300 από τις 364 έδρες της Βουλής.
1912 Πεθαίνει ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, ο τελευταίος εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής. Θεωρείται λυρικός ποιητής, αγωνίστηκε δε και στους Βαλκανικούς πολέμους.
1914 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανοίγει πάλι, ξεκινώντας συναλλαγές, μετά από διακοπή 4 μηνών, λόγω του έναρξης του πολέμου στην Ευρώπη.
Λορέντζος Μαβίλης
1925 Οι παιδαγωγοί Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, καθώς η διδασκαλία τους κρίνεται εθνικά επιβλαβής. (Μαρασλειακά)
1943 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος:Σαν σήμερα συναντιούνται στην Τεχεράνη, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Φ. Ρούσβελτ, ο Βρεττανός Πρωθυπουργός Ο. Τσώρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης Ι. Στάλιν, με σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για τον πόλεμο.
1954 Πεθαίνει ο Enrico Fermi, ο Ιταλός επιστήμονας ο οποίος δημιούργησε μια ολοκληρωμένη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση και ένας και των βασικών δημιουργών και συμμετεχόντων στο περίφημο Manhattan Project. Ο Ιταλός φυσικός πέθανε σε ηλικία 53 ετών και είχε βραβευθεί με το Nobel φυσικής το 1938.

Δεν υπάρχουν σχόλια: