26 Δεκ 2016

Ιστορία

26 Δεκεμβρίου
1606 Πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης του Σαίξπηρ, "ο Βασιλιάς Ληρ".
1891 Γεννιέται ο Henry Miller, Αμερικανός συγγραφέας, του οποίου το έργο άσκησε σημαντική επιρροή, ειδικά κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Γνωστά έργα του:"Ο τροπικός του Καρκίνου", "ο τροπικός του Αιγόκερω".
1893 Γεννιέται ο Μάο Τσετούνγκ, στρατιωτικός και τ. ηγέτης της Κίνας, ο οποίος θεωρείται αναμορφωτής της χώρας.
1898 Στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, οι φυσικοί Πιέρ και Μαρία Κιουρί ανακοινώνουν την ανακάλυψη ενός νέου χημικού στοιχείου, που το ονόμασαν ράδιο.
1914 Γεννιέται ο Άγγλος ηθοποιός ο Richard Widmark, βραβευμένος με Όσκαρ. 
1991 Στην τελευταία του συνεδρίαση το Ανώτατο Σοβιέτ, το υψηλότερο κυβερνητικό όργανο της ΕΣΣΔ, υιοθετεί ψήφισμα, με το οποίο αποφασίζει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Για τελευταία φορά γίνεται υποστολή της Σοβιετικής σημαίας.
1997 Πεθαίνει ο Κορνήλιος Καστοριάδης, φιλόσοφος, οικονομολόγος και συγγραφέας που έδρασε κυρίως στη Γαλλία.
2004 Σεισμός 9,3 ρίχτερ στις χώρες του Ινδικού ωκεανού αποδεικνύεται καταστροφικό, καθώς ακολουθεί tsounami, στο οποίο χάνονται πάνω από 230.000 ζωές και καταστρέφονται μικρές πόλεις σε 14 χώρες. Θεωρείται η 6η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή καταγεγραμμένη, σε παγκόσμια κλίμακα, ο δε σεισμός ο μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά το 1960.
2016 Νωρίς το πρωί ανακοινώνεται ο θάνατος του Τζωρτζ Μάικλ, του Βρετανού σπουδαίου ποπ τραγουδιστή και μουσικού, ο οποίος πέθανε ανήμερα των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: