30 Δεκ 2016

Ιστορία

30 Δεκεμβρίου
1918 Ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος υποβάλλει στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης, μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μακρύ υπόμνημα περί των ελληνικών δικαιωμάτων επί των παραλίων της Μ. ΑσίαςΟι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές από το Ανώτατο Διασυμμαχικό Συμβούλιο, πέντε μήνες μετά, στις 6 Μαΐου του 1919.
1920 Γεννιέται ο Jack Lord, Αμερικανός ηθοποιός γνωστός από την επιτυχημένη σειρά Hawai 5-0, στο ρόλο του επιθεωρητή Μακ Γκάρετ.
1922 Ιδρύεται η Ε.Σ.Σ.Δ.
1936 Πρώτη απεργία της Ένωσης Εργατών Αυτοκινητοβιομηχανίας στις Η.Π.Α.
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Ο Ανδρέας Εμπειρίκος συλλαμβάνεται στο σπίτι του από την ΟΠΛΑ και περνά λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι. Ο ΕΛΑΣ τον παίρνει όμηρο, αλλά κάπου στη Θήβα δραπετεύει. Επιστρέφει στην Αθήνα, ξυπόλητος, με πληγές και με κρυοπαγήματα στα πόδια, φοβερά εξαντλημένος.
Romain Rolland
1944 Πεθαίνει ο Ρομαίν Ρολάν, Γάλλος συγγραφέας, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1915. 
1965 Ορκίζεται Πρόεδρος των Φιλιππίνων και του Νοτιοανατολικού Αρχιπελάγους της Ασίας, ο δικτάτορας Ferdinand Marcos, του οποίου η θητεία ήταν γεμάτη από σκάνδαλα διαφθοράς, αυταρχισμό και κακοδιοίκηση.
1970 Πεθαίνει ο Άγγελος Έβερτ, Διοικητής Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας, κατά την περίοδο της κατοχής, με αμφιλεγόμενη δράση, κατά πολλούς, εκείνη την εποχή.
2009 Πεθαίνει ο γνωστός δημοσιογράφος, Νίκος Κακαουνάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: