9 Μαρ 2017

Σημαντικό άγαλμα του Ραμσή Β΄ βρέθηκε στην αρχαία Ηλιούπολη

Ένας από τους εξέχοντες φαραώ της Αιγύπτου, πρόκειται για τον Ραμσή τον Β΄, άγαλμα του οποίου βρέθηκε σε φτωχογειτονιά του Καίρου, πιστοποιεί ότι υπάρχουν πολλά ακόμα ευρήματα κρυμμένα στην αρχαία Αίγυπτο. Ίσως είναι ο πιο ηγεμονικός φαραώ που βασίλευσε ποτέ στην Αίγυπτο, όπως μαρτυρούν οι εκατοντάδες περιγραφές για τις περιφανείς του νίκες.
Το τεράστιο, ασυνήθιστο και επιβλητικό έργο του Αμπού Σιμπέλ, αφήνει τη σφραγίδα του Ραμσή του Β΄, για το πως ο ίδιος αντιλαμβανόταν την αρχιτεκτονική.
Η ανακάλυψηΟμάδα Αιγυπτίων και Γερμανών αρχαιολόγων ανακάλυψε ένα τεράστιο άγαλμα ύψους οκτώ μέτρων, βυθισμένο σε υπόγεια ύδατα σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου, που πιθανότατα απεικονίζει τον φαραώ Ραμσή Β'.


Ramesses II statue - Luxor, Luxor
Το άγαλμα, που σύμφωνα με το Υπουργείο Αρχαιοτήτων είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα όλων των εποχών, εντοπίστηκε κοντά στα ερείπια του ναού του Ραμσή Β΄, στην αρχαία Ηλιούπολη, στο ανατολικό τμήμα του σημερινού Καΐρου. "Την περασμένη Τρίτη με κάλεσαν για να μου ανακοινώσουν τη μεγάλη ανακάλυψη του κολοσσού ενός βασιλιά, πιθανότατα του Ραμσή Β΄" είπε ο Υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ Ανάνι. Το άγαλμα, διευκρίνισε ο ίδιος, είναι φτιαγμένο από χαλαζίτη. 
"Βρήκαμε το στήθος του αγάλματος και το κάτω μέρος του κεφαλιού. Τώρα απομακρύναμε το κεφάλι και βρήκαμε το στέμμα, το δεξί αυτί και ένα τμήμα από το δεξί μάτι", εξήγησε ο Υπουργός. 
Σήμερα, αρχαιολόγοι, αξιωματούχοι, κάτοικοι της περιοχής και πολλοί δημοσιογράφοι είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και παρακολουθούσαν την ανάσυρση της κεφαλής του αγάλματος από το νερό. Η ίδια αρχαιολογική αποστολή βρήκε επίσης και το άνω μέρος ενός ασβεστολιθικού αγάλματος του φαραώ Σέτι Β΄, του εγγονού του Ραμσή Β΄. Το άγαλμα αυτό ήταν φυσικού μεγέθους αλλά το σωζόμενο τμήμα του είναι μόνο 80 πόντοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: