21 Απρ 2017

Ιστορία

21 Απριλίου
753 π.Χ. Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύουν την Ρώμη.
1699 Πεθαίνει ο Ρακίνας, Γάλλος δραματουργός.
1816 Γεννιέται η Σαρλότ Μπροντέ, Αγγλίδα συγγραφέας και η μεγαλύτερη από τις αδελφές Μπροντέ.
1864 Γεννιέται ο Μαξ Βέμπερ, Γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος. Ανέπτυξε τις 3 μορφές κυριαρχίας : την παραδοσιακή, την χαρισματική και την κυριαρχία του νόμου.
1910 Πεθαίνει ο Μαρκ Τουαίην, Αμερικανός συγγραφέας. Γνωστό έργο του : "Οι περιπέτειες του Τομ Σώγιερ"
1915 Γεννιέται ο Άντονι Κουίν, Αμερικανός Μεξικανικής καταγωγής ηθοποιός.
1926 Γεννιέται η Elizabeth II, Alexandra Mary Windsor, Βασίλισσα της Αγγλίας.
1945 Ο Κόκκινος Στρατός Red Army in Berlin, μπαίνει στα περίχωρα του Βερολίνου από 3 πλευρές, τη βόρεια, τη νότια και την νοτιοανατολική και το καταλαμβάνει.
Ο Υπουργός Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκαίμπελς εκδίδει ανακοίνωση, αναφέροντας ότι θα υπερασπιστούν το Βερολίνο μέχρι τέλους. 
1946 Πεθαίνει ο John Keynes, Βρετανός οικονομολόγος, από τους πιο σημαντικούς του 20ου αιώνα. Ο "Κενσιανισμός" επηρέασε πολλούς ηγέτες ως προς την πολιτική που θα ακολουθούσαν για την οικονομία της χώρας τους. 
1967 Εκδηλώνεται στην Αθήνα στρατιωτικό πραξικόπημα, με σκοπό την κατάλυση του Συντάγματος, του πολιτεύματος και την κατάληψη της εξουσίας, από την γνωστή ως Χούντα των Συνταγματαρχών. Κινήθηκαν βάσει οργανωμένου σχεδίου από τις 2 π.μ. της 21ης Απριλίου, καταλαμβάνοντας το Πεντάγωνο, τις τηλεπικοινωνίες, τα βασικά Υπουργεία και τους ραδιοσταθμούς. Συνέλαβαν τον νόμιμο Πρωθυπουργό Π. Κανελλόπουλο, υπουργούς, πολιτικούς ηγέτες, κυρίως κομμουνιστές και αριστερούς. Η δικτατορία ανετράπη τελικά μετά από αγώνες το 1974, οι δικτάτορες δικάσθηκαν και φυλακίστηκαν ισόβια. Υπήρξε μια μαύρη περίοδος της Ελλάδας, μετά την Τουρκοκρατία. Το χρονικό στο video.
2016 Πεθαίνει αιφνιδίως μέσα στο ασανσέρ του σπιτιού του ο Prince, ο ταλαντούχος πρίγκιπας της ποπ μουσικής.
2017 Πεθαίνει ο ταλαντούχος ηθοποιός Στάθης Ψάλτης, σε ηλικία 66 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: