26 Απρ 2017

Ιστορία

26 Απριλίου
1877 Ανακαλύπτεται από Γερμανούς αρχαιολόγους το άγαλμα "ο Ερμής του Πραξιτέλη", το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας. Το άγαλμα χρονολογείται γύρω στο 343 π.Χ.
1900 Γεννιέται ο Charles Richter, σεισμολόγος και φυσικός.Είναι ο δημιουργός της κλίμακας Richter, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του μεγέθους των σεισμών.
Charles Richter
1925 Ο Πάουλ φον Χίντεμπουργκ ανακηρύσσεται Πρόεδρος στη Γερμανία, κατά την περίοδο της επονομαζόμενης ως Δημοκρατίας της Βαιμάρης.
1933 Ιδρύεται η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας.
1937 Η πόλη των Βάσκων στην Ισπανία Γκερνίκα, βομβαρδίζεται από την Γερμανική αεροπορία. Ο βομβαρδισμός αυτός αποτυπώθηκε στον πασίγνωστο πίνακα του Πικάσο Guernica, ο οποίος ήταν παραγγελία της Δημοκρατικής κυβέρνησης τότε της Ισπανίας, για την Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937. Κατά την αεροπορική επιδρομή, στα πλαίσια του Ισπανικού εμφυλίου, σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 62 τόνους εκρηκτικών. Το έργο αυτό του Πικάσο, είναι ίσως το διασημότερο όλων του ζωγράφου.
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος:Ανακηρύσσεται ο Γεώργιος Παπανδρέου Πρωθυπουργός, στην εξόριστη τότε Ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο.
1977 Ανοίγει το θρυλικό Studio 54 στη Νέα Υόρκη.
1989 Πεθαίνει η Λουσίλ Μπολ, Αμερικανίδα δημοφιλής κωμικός. Γνωστή σειρά που παιζόταν και στην ελληνική τηλεόραση "I love Lucy".
1986 Τα σχεδιαστικά σφάλματα, σε συνδυασμό με τα ανθρώπινα λάθη, έχουν ως αποτέλεσμα οι Σοβιετικοί μηχανικοί να χάσουν τον έλεγχο ενός αντιδραστήρα στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας του Τσέρνομπιλ. Μέρος των εγκαταστάσεων λιώνει, πολλοί πεθαίνουν και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν. Ο τελικός απολογισμός των θυμάτων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: