26 Μαΐ 2017

Ιστορία

26 Μαίου
1799 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Πούσκιν, Ρώσος συγγραφέας και ποιητής, ο οποίος σκοτώθηκε σε μονομαχία από τον απατημένο σύζυγο της ερωμένης του. O Πούσκιν θεωρείται ο θεμελιωτής της νεώτερης Ρωσικής λογοτεχνίας.
1805 Στέφεται βασιλιάς της Ιταλίας ο Ναπολέων Βοναπάρτης, σε τελετή στον Καθεδρικό ναό του Μιλάνου.
1897 Εμφανίζονται σαν σήμερα, σε αγγλικό βιβλιοπωλείο οι πρώτες νουβέλες του Dracula, γραμμένου από τον Ιρλανδό συγγραφέα Bram Stoker. Περιγράφει τις περιπέτειες του βαμπίρ κόμη Δράκουλα, ο οποίος προσπάθησε να περάσει από την Τρανσυλβανία στην Αγγλία.
1907 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και βραβευμένος με Όσκαρ, John Wayne. Υπήρξε παραγωγός και σκηνοθέτης, επίσης δε και φανατικός αντικομμουνιστής κατά την περίοδο του Μακαρθισμού.
Operation Dynamo
1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Η Γαλλία ξεκινά την εκκένωση των Συμμαχικών δυνάμεων από την Δουνκέρκη. Η επιχείρηση εκκένωσης έμεινε γνωστή, ως Operation Dynamo.
1964 Γεννιέται ο Lenny Kravitz Aμερικανός τραγουδιστής, ηθοποιός, παραγωγός σε πολλά είδη μουσικής, κυρίως σε hard rock, reggae, R & B, funk.
1976 Πεθαίνει ο Μάρτιν Χάιντεγκερ, υπαρξιστής Γερμανός φιλόσοφος, αμφιλεγόμενος κυρίως για τη θητεία του ως Πρύτανης στη ναζιστική Γερμανία.
1978 Πεθαίνει η Κυβέλη Ανδριανού-γνωστή ως Κυβέλη-ηθοποιός και θιασάρχης του Ελληνικού θεάτρου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Έπαιξε σχεδόν για 50 χρόνια στο θέατρο.
2008 Πεθαίνει ο Sidney Pollack, Αμερικανός βραβευμένος σκηνοθέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: