29 Μαΐ 2017

Ιστορία

29 Μαίου
1453 Άλωση της Κωνσταντινούπολης:η ιστορική ημέρα για το Βυζάντιο, το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, μετά από δύο μήνες πολιορκίας της Πόλης από τους Οθωμανούς και η έναρξη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι Οθωμανοί διατήρησαν την ίδια πόλη ως πρωτεύουσα, με παραφρασμένο το όνομά της.

1453 Πεθαίνει ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ΄Παλαιολόγος. Λίγες ώρες πριν πεθάνει, κοινώνησε τη Θεία Ευχαριστία από τα χέρια του Πατριάρχη Ισιδώρου. Πολλοί θρύλοι έκτοτε υπάρχουν για τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και την Κόκκινη Μηλιά.
1500 Πεθαίνει ο Βαρθολομαίος Ντιάζ, Πορτογάλος εξερευνητής.
1824 Καταστρέφεται η νήσος Κάσος, μετά από την απόβαση των Τουρκοαιγυπτίων στο νησί.
1917 Γεννιέται ο John F. Kennedy, ο 35ος Πρόεδρος των Η.Π.Α, καταγόμενος από πλούσια, ισχυρή, Ιρλανδικού αίματος, οικογένεια και προερχόμενος πολιτικά από την Δημοκρατική παράταξη. 
1922 Γεννιέται ο Ιάνης Ξενάκης, Έλληνας συνθέτης, αρχιτέκτονας και  μηχανικός.
1935 Πεθαίνει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, Έλληνας οικονομολόγος, από τους πρωτοπόρους της οικονομικής ιστορίας στη χώρα μας. 
1942 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος-Παρίσι : Μετά από οδηγία του ναζί Υπουργού Προπαγάνδας Joseph Goebbels, o A. Hitler, διατάζει όλοι οι Εβραίοι στο κατεχόμενο Παρίσι, να φορούν ένα αναγνωριστικό κίτρινο αστέρι, identifying yellow star, στην αριστερή πλευρά του ενδύματός τους.
1953 Ο Νεοζηλανδός Edmund Hillary & o Sherpa Tenzing Norgay από το Νεπάλ (Sherpa:φυλή του ορεινού Νεπάλ & η καταγωγή του οδηγού του Έντμουντ Χίλαρυ, στην ανάβαση προς το Έβερεστ), φθάνουν στην κορυφή του όρους Έβερεστ των Ιμαλαίων, στη συνοριακή γραμμή των Νεπάλ-Θιβέτ, στις 11.30 π.μ τοπική ώρα. Οι δύο άνδρες παρέμειναν στην κορυφή για 15 μόνο λεπτά, λόγω της χαμηλής στάθμης του οξυγόνου. Το κατόρθωμα αυτό πέρασε στην Ιστορία και ο Hillary έγινε δημοφιλής παγκοσμίως, ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση και βοήθησε τους φτωχούς κατοίκους του Νεπάλ.
1954 Λέσχη Μπίλντεμπεργκ : Η πρώτη ανεπίσημη ετήσια σύναξη 120-130 προσωπικοτήτων από τον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των ΜΜΕ. Η πρώτη συνάντηση έγινε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου 1954.
2017 Πεθαίνει γύρω στις 01.00 τα ξημερώματα ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ και π. Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ηλικία 99 ετών. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε γεννηθεί στη συνοικία Χαλέπα των Χανίων της Κρήτης και καταγόταν ο ίδιος από οικογένεια πολιτικών και από τους δυό γονείς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: