23 Ιουν 2017

Ιστορία

23 Ιουνίου
1775 Η πρώτη κωπηλατοδρομία μεταξύ των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέιμπριτζ διεξάγεται στον Τάμεση. Την παρακολουθούν 200.000 άτομα και σημειώνονται επτά πνιγμοί μεταξύ των θεατών.
1894 Με πρωτοβουλία του φιλέλληνα Γάλλου βαρώνου, Πιερ Ντε Κουμπερντέν, ιδρύεται στο Παρίσι η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.

1908 Γεννιέται ο Έλληνας συγγραφέας Μ. Καραγάτσης. Ο Καραγάτσης ανήκει στη γενιά του ΄30, με γνωστό του έργο τον Γιούγκερμαν, που έχει μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση.
Μ. Καραγάτσης, 1925
1913 Κατά τη διάρκεια του Β΄Βαλκανικού πολέμου, ο Ελληνικός στρατός με σφοδρή επίθεση εναντίον των Βουλγάρων, κατά τη μάχη της Δοιράνης, απελευθερώνει την πόλη.
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και οι Γερμανοί προβαίνουν σε εκτελέσεις πατριωτών στην Σπάρτη και τον Πάρνωνα.
1956 Μετά από πραξικόπημα, ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, εκλέγεται Πρόεδρος της Αιγύπτου. Επί προεδρίας του θεμελιώθηκε το φράγμα του Ασουάν.
1983 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, συναντά τον ιδρυτή και ηγέτη της Αλληλεγγύης στην Πολωνία, Lech Walesa. Ο Πάπας, Πολωνικής καταγωγής, λειτούργησε στη χώρα του, ως έμπνευση και κίνητρο για θρησκευτική, πολιτική και οικονομική ελευθερία των πολιτών της Πολωνίας.
1996 Πεθαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, Πρωθυπουργός της Ελλάδος και ιδρυτής του ΠΑΚ, μετέπειτα ΠΑ.ΣΟ.Κ.
2005 Πεθαίνει ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ποιητής, με συμμετοχή στην ΕΠΟΝ, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: