8 Ιουν 2017

Η τρομοκρατία επηρρεάζει τις σημερινές εκλογές στη Βρετανία

Σήμερα διεξάγονται οι εκλογές στη Βρετανία, τις οποίες ζήτησε η ίδια η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πριν λίγους μήνες και παρατηρώντας δημοσκοπήσεις, που έδειχναν μεγάλο προβάδισμα έναντι των Εργατικών. Όμως μετά τα πολύ πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, η ψαλίδα Συντηρητικών-Εργατικών έχει μειωθεί αισθητάΤο προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος έναντι του Εργατικού, βρισκόταν στις 12 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ICM που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent, δίνει προβάδισμα 10 μονάδων(44%-34%) για τους Συντηρητικούς της Μέι, ποσοστό μειωμένο κατά 2 μονάδες, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας στις 3 Ιουνίου.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Panelbase, έδειχνε διαφορά 8 μονάδων ανάμεσα στα δύο κόμματα(44%-36%), ενώ τη μικρότερη διαφορά έδινε η μέτρηση της Kantar, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά των Συντηρητικών παρέμειναν σταθερά(43%), ενώ άνοδο παρουσίασαν εκείνα των Εργατικών(38%), μειώνοντας την διαφορά των δύο κομμάτων στις 5 μονάδες. 
Σε περίπτωση ωστόσο που το αποτέλεσμα οδηγήσει σε απώλεια της αυτοδυναμίας για τους Συντηρητικούς και το άθροισμα των εδρών Εργατικών και Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος υπερβαίνει τον αριθμό 326, τότε θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος ακόμη και για κυβέρνηση μειοψηφίας, υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, με ψήφο ανοχής των Σκωτσέζων εθνικιστών και με αντάλλαγμα ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για τη Σκωτία.
Οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι, δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν  στην χώρα, καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που ανήρτησε το YouGov στον ιστότοπό του, το Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει 42% των ψήφων και θα κερδίσει 302 έδρες, εκ των συνολικά 650 του Βρετανικού κοινοβουλίου. Ακολουθούν οι Εργατικοί με 38% και 269 έδρες. Οι Συντηρητικοί είχαν 330 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν η Τερέζα Μέι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο.                              

Δεν υπάρχουν σχόλια: