15 Ιουλ 2017

Ιστορία

ΡΕΜΠΡΑΝΤ, αυτοπροσωπογραφά
15 Ιουλίου
1606 Γεννιέται ο Ρέμπραντ, σπουδαίος Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης του 17ου αιώνα, από τους σπουδαιότερους στο κόσμο διαχρονικά.
1904 Πεθαίνει ο Άντον Τσέχωφ, Ρώσος συγγραφέας, θεατρικών έργων, μυθιστορημάτων, διηγημάτων. (Γενν. 1860)
1913 Β΄Βαλκανικός πόλεμος και αρχίζει η μάχη της Τζουμαγιάς, η οποία κράτησε τρεις (3) ημέρες.

1930 Γεννιέται ο Ζακ Ντεριντά, Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και "πατέρας" της θεωρίας της αποδόμησης.
1965 Αποστασία : παραιτείται ο Γεώργιος Παπανδρέου από Πρωθυπουργός.
1974 Η Ελληνική στρατιωτική ηγεσία υπό τον Φαίδωνα Γκιζίκη, οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία της Κύπρου, με ανατροπή τελικά του Προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου & εγκαθίδρυση, ως Προέδρου, του πραξικοπηματία Σαμψών. Τελευταία στιγμή σώθηκε ο Μακάριος από καταιγισμό πυρών εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου, με σκοπό τη δολοφονία του.
1997 Δολοφονείται ο Ιταλός μόδιστρος Gianni Versace, στα σκαλιά της έπαυλής του στο Μiami της Florida. Στις 25 Ιουλίου 1997, αποκαλύφθηκε ότι ο Andrew Cunanan μικροαπατεώνας & γνωστός playboy τον σκότωσε, ο οποίος επίσης βρέθηκε νεκρός αυτοκτονώντας, μιλώντας πολλοί για σεξουαλικά κίνητρα, φήμες ακόμα και για τη μαφία. Ο Versace πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι.
2016 Πραξικόπημα στην Τουρκία από τον στρατό, με στόχο να "ρίξουν" τον Ερντογάν. Το πραξικόπημα αποτυγχάνει, αλλά ξεκινά ένα πογκρόμ διώξεων, ακόμα και απλών πολιτών, χιλιάδων απολύσεων σε όλα τα επαγγέλματα, φυλακίσεων, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, με τον Ερντογάν να βαδίζει  σε δικτατορία, προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: