29 Ιουλ 2017

Ιστορία

Η Αψίδα του θριάμβου το 1900
29 Ιουλίου
1836 Εγκαινιάζεται η Αψίδα του Θριάμβου, στο Παρίσι.
1883 Γεννιέται ο Ιταλός δικτάτορας, Μπενίτο Μουσολίνι ή Ντούτσε.
1890 Πεθαίνει σε ηλικία 37 ετών, αφού αυτοπυροβολήθηκε, ο μετα-ιμπρεσιονιστής Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ, η δε αναγνώριση του έργου του, ξεκίνησε μετά το θάνατό του.
1900 Στο θέατρο «Ορφεύς» της Σύρου δίνεται η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα. Το εισιτήριο στοιχίζει μία δραχμή και προβάλλονται 20 ταινίες μικρού μήκους. Από αυτές ξεχωρίζουν οι «Αμερικανοϊσπανικαί ναυμαχίαι», «Χαριεντισμοί ανδρογύνου ους διακόπτει η εμφάνισις του τέκνου» κ.ά.
1913 Υπογράφεται στο Λονδίνο πρωτόκολλο για την ίδρυση της Αλβανίας, ως αυτόνομου κράτους.
1919 Υπογράφεται μυστική συμφωνία, μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ιταλού Υπ.Εξωτερικών Θ. Τιτόνι-Συμφωνία Βενιζέλου-Τιτόνι, η οποία αφορά διαχωριστικές γραμμές κατοχής στη Μ. Ασία των στρατευμάτων τους, παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα και άλλα άρθρα συμφέροντα για τη χώρα. Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε τελικά.
Μίλτος Σαχτούρης
1919 Γεννιέται ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά, που διαδέχθηκε τους νεωτερικούς ποιητές του Μεσοπολέμου. 
1925 Γεννιέται ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και πολέμιος της χούντας,  Μίκης Θεοδωράκης.
1948 Τελετή έναρξης των 14ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Είναι οι πρώτοι που πραγματοποιούνται, μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.
1958 Ιδρύεται η NASA, κατόπιν ψηφίσματος του Αμερικανικού Κογκρέσου, επί Προεδρίας D. Eisenhower.
1981 Παντρεύονται στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Lady Diana.

Δεν υπάρχουν σχόλια: