2 Ιουλ 2017

Cinque Terre : μια όμορφη τουριστική εκδρομή στην Ιταλία

Ένας διαφορετικός παράδεισος στην Ιταλία, πολύχρωμος και σκαρφαλωμένος σε κάποιο ύψος, αποτελεί πόλος έλξης των τουριστών, αυτών που θέλουν να δουν και κάτι διαφορετικό, πέρα από τα κλασσικά μέρη στη χώρα. Το Cinque Terre είναι μία υπέροχη περιοχή στην Ιταλική ριβιέρα.


Οι ελληνιστί “πέντε γαίες”, αποτελούν το πρώτο προστατευόμενο Εθνικό πάρκο της Ιταλίας και ένα από τα μέρη αυτής της υφηλίου, που έχουν μπει στις λίστες της UNESCOΑυτή τη στιγμή, είναι ένας από τους πλέον προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς στη γείτονα χώρα. Πώς το αναγνωρίζεις αυτό πέρα από το νούμερα; Από την έκπληκτη φάτσα των ανθρώπων όταν τους λες ότι πήγες.

Τι είναι όμως το Cinque Terre; Διαφέρει τόσο πολύ από την υπόλοιπη Γαλλοιταλική ριβιέρα; Είναι πράγματι τόσο ξεχωριστό, ώστε οι επισκέπτες να αδιαφορούν για τις τριγύρω περιοχές και να συνωστίζονται στα μονοπάτια και τα τρένα ανάμεσα στα 5 χωριά του Cinque Terre; Για να μην παρεξηγηθώ. 
Το Cinque Terre είναι συγκλονιστικό και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε επισκέπτη.

Απλά είναι τόσο μεγάλο αυτό που περιμένεις από τις περιγραφές και την ιδέα που έχει οικοδομηθεί γύρω από αυτή την περιοχή που σου χαλάνε την έκπληξη. Σου χαλάνε το να φτάσεις στο πρώτο χωριό και να μείνεις με το στόμα ανοιχτό.
Μιλάμε για 5 πανέμορφα χωριά. Με σπίτια χρωματιστά, σκαρφαλωμένα στους άγριους αλλά καταπράσινους βράχους της Δυτικής ακτής της Ιταλίας. Είναι πέντε ψαροχώρια χτισμένα σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. Αρκεί να σκεφτείς, ότι είναι μόλις 9 χιλιόμετρα το παράκτιο μονοπάτι που περνά από όλα τα χωριά. Δύσβατο και απότομο αλλά μονοπάτι. Το μονοπάτι αυτό, το επιλέγουν χιλιάδες επισκέπτες για να τριγυρίσουν στα χωριά. Τους βλέπεις με τα μπαστούνια τους, τα αθλητικά τους παπούτσια και τα backpacks. Γιατί; Γιατί ακριβώς αυτό το μονοπάτι είναι πασίγνωστο στους hikers της Κεντρικής Ευρώπης. 
Τα χωριά συνδέονται μεταξύ τους με 4 τρόπους. Με δρόμο που δεν αξίζει να ακολουθήσεις, γιατί κάνεις άσκοπες βόλτες και κύκλους στα βουνά, χωρίς να μπορείς να δεις τίποτα. Με πλοιάρια που δένουν στα τέσσερα από τα πέντε χωριά (το ένα είναι ορεινό)και με τρένο που περνάει κάθε 20 λεπτά και σταματάει σε κάθε χωριό με ελάχιστο εισιτήριο. Επίσης υπάρχουν και τα μονοπάτια που προαναφέραμε.
Η Manarola, η Vernazza και το Riomaggiore είναι συγκλονιστικής ομορφιάς. Το Monterosso και η Corniglia όχι τόσο. Αλλά σε κάθε ένα από αυτά, θα περπατήσεις σε γραφικά στενάκια, θα έχεις μία εκστατική θέα στη θάλασσα, την ίδια ώρα που παρακαλάς να ήσουν εσύ ο ίδιος μέσα στη θάλασσα για να έχεις θέα τα χωριά.
Οι πολυδιαφημισμένες εικόνες των χωριών εξάλλου, είναι τραβηγμένες από τη θάλασσα ή τον αέρα. Στο Cinque Terre όλα δουλεύουν ρολόι. Όλα δουλεύουν για τον τουρίστα. Δεν βλέπεις μαγαζιά που να αφορούν τον κάτοικο. Όλα τα μαγαζιά έχουν στόχο τον τουρίστα. Αυτόν που κατά χιλιάδες συρρέει καθημερινά στα σοκάκια των χωριών.
Πηγή www.oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: