9 Αυγ 2017

Ιστορία

9 Αυγούστου
803 Πεθαίνει άδοξα στη Λέσβο η πρώην Αυτοκράτειρα, Ειρήνη η Αθηναία, η τελευταία απόγονος της Βυζαντινής δυναστείας των Ισαύρων.
1173 Αρχίζει να κατασκευάζεται, από τον αρχιτέκτονα Μπονάνο Πιζάνο, το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού της Πίζας. O Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας (Torre pendente di Pisa) είναι το λεγόμενο στα Ιταλικά,  ανεξάρτητο «καμπανίλε» (καμπαναριό), του καθεδρικού ναού της Ιταλικής πόλης της Πίζα. Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό και είναι η τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία του Ντουόμο (Piazza del Duomo) μετά τον Καθεδρικό ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο, και δίπλα βρίσκεται το Κοιμητήριο. Το έργο θα ολοκληρωθεί 199 χρόνια αργότερα και θα μείνει στην ιστορία ως ο Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας, επειδή από την αρχή της κατασκευής του παρουσίαζε κλίση.
1823 Πέφτει μαχόμενος ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Μάρκος ΜπότσαρηςΈδρασε κυρίως στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς ως μία από τις πιο αγνές μορφές του Αγώνα.
1896 Γεννιέται ο Ελβετός ψυχολόγος Ζαν Πιαζέ.
1936 Ο Jesse Owens, Αφροαμερικανός σπουδαίος αθλητής, κερδίζει το 4ο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου, στα 4Χ100, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο κράτησε για 20 χρόνια.
1945 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και οι Η.Π.Α ρίχνουν τη δεύτερη ατομική βόμβα στο Nagasaki της Ιαπωνίας.
1962 Πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας και λογοτέχνης Έρμαν Έσσε, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946.
Τον Ιανουάριο του 1968 η Sharon Tate παντρεύεται
τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι
1969 Η Αμερικανίδα ηθοποιός Sharon Tate, έγκυος, βρίσκεται δολοφονημένη στο σπίτι της μαζί με τέσσερα άλλα άτομα. Την απεχθή δολοφονία, όπως αποδείχθηκε, διέπραξε ο εγκληματίας Charles Manson και η ομάδα του. Η Tate ήταν 26 χρονών και σύζυγος του βραβευμένου Πολωνού σκηνοθέτη Roman Polanski. Το έγκλημα είχε συγκλονίσει τότε όλο τον κόσμο.
1975 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Ρώσος συνθέτης.
1979 Καταργείται στην Ελλάδα το ιατρικό προγαμιαίο πιστοποιητικό.
2016 Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η πρωταθλήτρια της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 25 μέτρων. Δύο ημέρες νωρίτερα είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 10 μέτρα με αεροβόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: