21 Οκτ 2017

Ο Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Ισπανικού Συντάγματος

Με ανακοίνωσή του ο Ραχόι έβαλε φρένο, πριν από λίγη ώρα, στην αυτονομία της Καταλονίας, ενεργοποιώντας και επίσημα το άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας, προκηρύσσοντας εκλογές εντός 6 μηνών. Καταργεί έτσι την αυτοκυβέρνηση της πλούσιας επαρχίας-κρατιδίου κατ΄άλλους-της Καταλονίας και το επίμαχο άρθρο περιλαμβάνει τα κάτωθι σημαντικά.

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους - τμήματα και έχει ως εξής:
«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η Κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα, τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα, ώστε να επιβάλλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.
2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η Κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».
Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις - διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες εξ αυτών, όπως η Γαλικία, η Βασκική Χώρα και η Καταλονία, απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών - πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων. Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του Ισπανικού κράτους, έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαία και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης - απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής Ισπανικής κυβέρνησης.
Η Γερουσία είναι το άνω σώμα του Ισπανικού κοινοβουλίου με 266 μέλη: 208 εκλέγονται απευθείας στις γενικές βουλευτικές εκλογές και 57 διορίζονται από τα τοπικά κοινοβούλια των Αυτόνομων Κοινοτήτων (Περιφερειών). Στο σώμα πλειοψηφεί απόλυτα το κυβερνών, κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, με 149 γερουσιαστές, πράγμα που σημαίνει ότι η έγκριση της πρότασης της Ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία ήταν σχεδόν βέβαιη και ενεργοποιήθηκε σήμερα, 21 Οκτωβρίου του 2017.
Σε αναμονή των εξελίξεων, ο ποιες και να είναι αυτές, καθότι οι Καταλανοί επιζητούν διαχρονικά την ανεξαρτησία τους, ο δε Ραχόι από την άλλη πλευρά, χρησιμοποίησε ανήκουστη βία, ενώ θα μπορούσε να περιμένει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, χωρίς δικτατορικές ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: