28 Οκτ 2017

Ιστορία

28 Οκτωβρίου
1636 Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Harvard.
1704 Πεθαίνει ο John Locke, Άγγλος φιλόσοφος, από τους μεγαλύτερους στοχαστές του Διαφωτισμού.
1886  Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.
1918 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος και η Τσεχοσλοβακία κηρύσσει επίσημα την ανεξαρτησία της, από την Αυστροουγγρική αυτοκρατορία.
1923 Η κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ-Ατατούρκ ανακηρύσσει την Δημοκρατία της Τουρκίας.

1940 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η φα

σιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Στις 3 π.μ. επιδίδεται από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα, τον Εμμανουέλε Γκράτσι, στον Έλληνα πρωθυπουργό, τελεσίγραφο με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση ζητά «το δικαίωμα να καταλάβει δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων ορισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους». Ο Μεταξάς αρνείται και απαντά, «λοιπόν, έχουμε πόλεμο» και είναι το ΟΧΙ από τους Έλληνες.
1940 Στις 28 Οκτωβρίου 1943, εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, εφαρμόζοντας τις θεωρητικές αρχές του Αϊνστάιν, εξαφάνισε ένα ολόκληρο πλοίο με το πλήρωμά του στη Φιλαδέλφεια και το επανέφερε στη θέση του μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Πρόκειται για το περίφημο «Πείραμα της Φιλαδέλφεια», για το οποίο διίστανται οι απόψεις, ως προς την πραγματοποίησή του και βασίζεται στη θεωρία του Αινστάιν για το ενοποιημένο πεδίο.
1940 Γεννιέται η τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου.
1944 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί ανατινάζουν κατά την υποχώρησή τους τη σήραγγα και το γεφύρι του Μπράλλου, καθώς και το γεφύρι της Παπαδιάς. 
1955 Γεννιέται ο Bill Gates, ο ιδρυτής της Μicrosoft, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: