25 Οκτ 2017

Ιστορία

25 Οκτωβρίου
1647 Πεθαίνει ο Ευαντζελίστα Τοριτσέλι, Ιταλός φυσικός και μαθηματικός, γνωστός και από το Θεώρημα Τοριτσέλι, που πρώτος διατύπωσε.
1838 Γεννιέται ο Ζωρζ Μπιζέ, ο Γάλλος συνθέτης της Κάρμεν
1881 Γεννιέται ο Πάμπλο Πικάσο, Ισπανός ζωγράφος, θεωρούμενος από πολλούς ως ο κορυφαίος ζωγραφοε του 20ου αιώνα. Ο Πάμπλο Πικάσο ίσως είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος του καλλιτεχνικού ρεύματος του κυβισμού, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται γύρω στο 1907.
1913 Γεννιέται ο Κλάους Μπάρμπι, Γερμανικός αξιωματούχος των SS, από τους σκληρότερους ναζιστές, ο γνωστός και ως "χασάπης της Λυών".
1922 Η ανακριτική επιτροπή των φυγάδων της Μικρασιατικής εκστρατείας του Θ. Πάγκαλου, παραπέμπει στο στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία, πολιτικούς και στρατιωτικούς, ως υπεύθυνους της Μικρασιατικής καταστροφής.
1936 Χίτλερ και Μουσολίνι δημιουργούν με μυστική συμφωνία, τον Άξονα Ρώμης-Βερολίνου. Η συμμαχία αυτή απετέλεσε τον έναν από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, ο άλλος ήταν αυτός των Συμμάχων.
1946 Ξεκινά η Δίκη της Νυρεμβέργης, η πρώτη δίκη Ναζιστών εγκληματιών πολέμου.
1963 Τιμάται ο Γιώργος Σεφέρης-Seferis με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο πρώτος Έλληνας στον οποίο απονέμεται το βραβείο.
1973 Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 41 ετών ο Αμπέμπε Μπικίλα, ο χρυσός Ολυμπιονίκης μαραθωνοδρόμος, μετά από εγκεφαλική αιμορραγία, λόγω επιπλοκής, από τροχαίο ατύχημα που είχε το 1969. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: