17 Νοε 2017

Στους δρόμους του Παυσανία : Αιγές Αχαίας

Οι Αιγές (Αἰγαὶ) ήταν αρχαία πολίχνη της Αχαΐας, κτισμένη κοντά στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, στην αριστερή όχθη του ποταμού Κράθι, όπως μαρτυρεί ο Παυσανίας. Κατά τους πρώτους χρόνους, ήταν μετά την Ελίκη η σπουδαιότερη έδρα της λατρείας του Ποσειδώνα στην Αχαΐα. Ο Παυσανίας δεν την επισκέφθηκε, διότι είχε από πολλά χρόνια εγκαταλειφθεί και καταστραφεί.

Οι εναπομείναντες κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στη γειτονική Αιγείρα. Η θέση της αρχαίας πόλης έχει βρεθεί και ανασκάπτεται κοντά στην σύγχρονη κωμόπολη Αιγείρα.

Ιστορία
Κτίστηκε από Πελασγούς αυτόχθονες και ακολούθησε την ιστορία της αρχαίας Αχαΐας. Το όνομα της προέρχεται από την Γαία (Γαία ή Γαίο, δηλ. τη Μητέρα Γη) . Κατοικήθηκε από Ίωνες, ενώ αργότερα κατακτήθηκε από τους Λακεδαιμόνιους Αχαιούς. Η πόλη ήταν μέλος του Κοινού των Αχαιών και αναφέρονται από τον Ηρόδοτο και αργότερα από τον Στράβωνα, ως μία από τις δώδεκα πόλεις της Αχαΐας. Εκεί υπήρχαν ιερά της Ήρας και της Γαίας ενώ λατρευόταν και ο Ελικώνιος Ποσειδώνας. Οι Αιγές αναφέρονται και από τον Όμηρο στην (κατάλογος των Νεών).
Μετά από την καταστροφή της αρχαίας Ελίκης (373/2 π.Χ.), η πόλη περιήλθε στη δικαιοδοσία του Αιγίου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εγκαταλείφθηκε και πάντως το 280 π.Χ., κατά την αναδιοργάνωση της αχαϊκής ομοσπονδίας, η πόλη δεν υφίσταται, αφού δεν μνημονεύεται από τον Πολύβιο. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, ο πληθυσμός της μετοίκησε στη γειτονική Αιγείρα. Η εγκατάλειψη αυτή οφειλόταν πιθανώς σε κάποια επιδημία, είτε σε ενδεχόμενη ή επερχόμενη πλημμύρα, που έπληξε την παράλια ζώνη.


Οι Αιγές έκοψαν δικά τους νομίσματα. Αργυρό ημίδραχμο της εποχής του 5ου - 4ου αι. π.Χ. που ανευρέθηκε, απεικονίζει το μπροστά μέρος μιας κατσίκας που κάθεται. Φέρει τα γράμματα Α, Ι και C. Η πίσω όψη δείχνει κεφαλή του Διονύσου με γενειάδα, που φοράει στεφάνι από κισσό. Φέρει τα γράμματα ΑΙCΑΙ και ΟΝ.
Όπως αναφέρει ο Παυσανίας, ή πολίχνη βρισκόταν μετά την Βούρα και δίπλα στον ποταμό Κράθι. Η αρχαία πόλη σύμφωνα και με άλλες αρχαίες πηγές, τοποθετείται στην περιοχή της σημερινής Ακράτας και κοντά στον ποταμό Κράθι, στην προς τη θάλασσα περιοχή μεταξύ των αρχαίων πόλεων Βούρας και Αιγείρας. Πρόσφατες σωστικές ανασκαφές στα νότια της αρχαίας Αιγείρας και έως την κοινότητα της Σελιάνας, έφεραν στο φως λείψανα αρχαίων κτιρίων και αρχιτεκτονικά μέλη σε δεύτερη χρήση. Τα ευρήματα ανήκουν σε μεγάλη αρχαία εγκατάσταση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να συσχετιστεί με την πόλη των Αιγών.
Επίσης, παλαιότερες ανασκαφές στην Ακράτα αποκάλυψαν πωρόπλινθους μνημειώδους οικοδομήματος και πώρινο δωρικό κιονόκρανο των αρχαϊκών χρόνων. Τα κατάλοιπα αυτά ταυτίστηκαν με τα ερείπια ναού του Ποσειδώνα, ο οποίος βρισκόταν στην επικράτεια των αρχαίων Αιγών κατά τον Παυσανία. Τα ερείπια άλλου ναόσχημου οικοδομήματος στο Κράθιο, θεωρήθηκαν επίσης ότι σχετίζονταν με την ύπαρξη της αρχαίας πόλης στην ευρύτερη περιοχή. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με ευρήματα νεότερων ανασκαφών, επέτρεψαν την ταύτιση της αρχαίας πόλης η οποία ανασκάπτεται κοντά στην Αιγείρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: