19 Φεβ 2018

Ιστορία

19 Φεβρουαρίου
1473 Γεννιέται ο Πολωνός αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος, ο οποίος έθεσε τις βάσεις της παγκόσμιας αστρονομίας.
1878 Σαν σήμερα (παλαιό ημερολόγιο), υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, μεταξύ Ρώσων και Τούρκων, με την οποία προσαρτώνται τα εδάφη της Μακεδονίας και της Θράκης στη Βουλγαρία.

1896 Γεννιέται ο Αντρέ Μπρετόν, Γάλλος δοκιμιογράφος, ποιητής και λογοτέχνης, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού.
1945 Ξεκινά η μάχη, στα πλαίσια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ Η.Π.Α-Ιαπωνίας, στο στρατηγικής σημασίας νησί Ιβοτζίμα, το οποίο τελικά κατέκτησαν οι Αμερικανοί. Στην ιστορία πέρασε η φωτογραφία, στην οποία 6 Αμερικανοί στρατιώτες υψώνουν τη σημαία στο βουνό Suribachi, κατά την 5η ημέρα της μάχης.
1950 Υπογράφεται στο Λονδίνο η τελική συνθήκη του ανεξάρτητου Κυπριακού κράτους, μεταξύ Ελλάδας, Μ. Βρετανίας και Τουρκίας.
1997 Πεθαίνει ο ηγέτης της Κίνας Ντεγκ Χσιάο Πίνγκ, ο οποίος έθεσε τις βάσεις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Κίνας, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με άνοιγμα προς τα "έξω". Διαδέχθηκε τον Μάο Τσε Τουνγκ, αλλά για πολλούς ο βραχύσωμος Ντεγκ, οδήγησε την Κίνα, πολύ μακρύτερα, απ΄ότι ο επιβλητικός Μάο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: