23 Φεβ 2018

Ιστορία

23 Φεβρουαρίου
1455 Ο Γουτεμβέργιος εκδίδει την Βίβλο.
1855 Πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός Καρλ Φρίντριχ Γκάους, με μεγάλη συνεισφορά στα μαθηματικά, στη στατιστική (κανονική κατανομή κατά Gauss), στη διαφορική γεωμετρία και στις συναφείς επιστήμες.
1861 Ο Πρόεδρος A. Lincoln σώζεται από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον.
1893 Ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ. 
1904 Γεννιέται ο William Shirer, Αμερικανός δημοσιογράφος, πολεμικός ανταποκριτής και ιστορικός, γνωστός για το εξαιρετικό βιβλίο του "The Rise and the Fall of the Third Reich"-Η άνοδος και η πτώση του Γ΄Ράιχ-
1940 Η εταιρία Walt Disney παρουσιάζει την ταινία κινουμένων σχεδίων "Πινόκιο" , βασισμένη στο ομώνυμο γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι. 
1941 Το ελληνικό υποβρύχιο Νηρεύς, υπό τον Πλοίαρχο Βεροιόπουλο, βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά. 
1942 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος : Οι πρώτες βόμβες του Άξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, πλήττοντας πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια.
1943 Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων Ε.Π.Ο.Ν, έχοντας στις τάξεις της την αφρόκρεμα της νεολαίας. Θα αναλάβει σημαντική δράση κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. 
1943 Οι Γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα
1944 Ο Ιωσήφ Στάλιν διαλύει τη Δημοκρατία της Τσετσενίας και εξαναγκάζει ένα εκατομμύριο Τσετσένους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία. 
1953 Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας. 
1954 Πραγματοποιείται ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας,
σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια, των Η.Π.Α.
1957 Πεθαίνει η Μαρίκα Νίνου,η Αρμενικής καταγωγής τραγουδίστρια, που τραγούδησε "Τα καβουράκια", "Αγάπη που έγινες δίκοπο μαχαίρι", κ.ά.
1963 Συλλαμβάνονται στη Γαλλία, εννέα άτομα με την κατηγορία της συνωμοσίας, που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ. 
1966 1500 τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ. 
1992 Πεθαίνει ο Μάρκος Βαφειάδης, ηγετική μορφή του Κ.Κ.Ε κατά τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου. Υπήρξε Πρωθυπουργός στην Προσωρινή Δημοκρατική κυβέρνηση από το 1947-1949. (Γενν. Μικρά Ασία, 1906)

Δεν υπάρχουν σχόλια: