25 Μαρ 2018

Ιστορία

25 Μαρτίου
1821 Επίσημη έναρξη του Αγώνα Απελευθέρωσης της Ελλάδος από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Είσοδος του Επισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Πάτρα και τοπική κήρυξη της Επανάστασης.
1867 Γεννιέται ο Arturo Toscanini, Ιταλός μουσικοσυνθέτης. Είχε διατελέσει πολλές φορές Διευθυντής στη Σκάλα του Μιλάνου και αλλού.
1881 Γεννιέται ο Bela Bartok, Ούγγρος μουσικοσυνθέτης & πιανίστας.
1884 Ο βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α΄ και η Βασίλισσα Όλγα, με σύσσωμη τη Βουλή, τις Αρχές των Αθηνών και πλήθος κόσμου, τελούν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου θεραπευτηρίου των Βαλκανίων, του Ευαγγελισμού. Ο πρώτος ασθενής εισήχθη στο Νοσοκομείο στις 13 Απριλίου.
1886 Γεννιέται ο Αθηναγόρας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. 
1896 Πραγματοποιείται (παλαιό ημερολόγιο) στο Παναθηναϊκό Στάδιο η πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα. Την ιδέα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είχε πρώτος ο Γάλλος βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν.
Ντέιβιντ Λην και Πήτερ Ο΄Τουλ
1908 Γεννιέται ο Ντέιβιντ Λην, Άγγλος σκηνοθέτης & σεναριογράφος, σκηνοθέτης της επικής βραβευμένης ταινίας:"Ο Λώρενς της Αραβίας" και πολλών άλλων.
1932 Γίνονται από την κυβέρνηση Μιχαλακόποuλου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία μπροστά στα παλιά Ανάκτορα της σημερινής Βουλής. 
1938 Εγκαινιάζεται στην Αθήνα από το βασιλιά Γεώργιο Β΄ το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Είναι ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, 15 kw. και εκπέμπει από την περιοχή των Ν. Λιοσίων.
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος:Η Γιουγκοσλαυία, παρά την ανακοίνωση ότι θα έμενε ουδέτερη, υπογράφει σύμφωνο, με το οποίο εισέρχεται στις δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).
1954  Κατασκευάζεται η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση από την RCA (12 ιντσών).
1957 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα , ΕΟΚ, σημερινή Ε.Ε. μετά τη συμφωνία της Ρώμης.
1975 Δολοφονείται ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Faisal με όπλο στο Ριάντ.
2004 «Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο». Με το σύνθημα αυτό πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: