28 Μαΐ 2018

Ιστορία

28 Μαίου
585 π.Χ Κατά τη διάρκεια μάχης στον ποταμό Άλυ, μεταξύ του Αλυάττη Β' και του Κυαξάρη, συμβαίνει ολική έκλειψη Ηλίου, την οποία είχε προβλέψει ο φιλόσοφος και μαθηματικός, Θαλής ο Μιλήσιος. Θεωρείται ο πρώτος Έλληνας αστρονόμος.
1754 O G. Washington, ως νέος στρατιωτικός εκ μέρους των Βρετανικών δυνάμεων, ηγείται της επίθεσης εναντίον των Γαλλικών δυνάμεων, στην πρώτη του μάχη στην τοποθεσία Jumonville Glen. Αυτή η μάχη στην οποία μετείχε ο μετέπειτα Πρόεδρος των Η.Π.Α, ήταν η αρχή ενός πολέμου, του Γαλλικού & του Ινδικού, ανάμεσα στις Αγγλικές & στις Αμερικανικές δυνάμεις, που τελείωσε το 1763 με την συμφωνία του Παρισιού.
1794 Γεννιέται ο Κορνέλιους Βάντερμπιλντ-C. Vanderbilt, ο «βασιλιάς» των σιδηροδρόμων, με τις χορηγίες του οποίου ιδρύθηκε το ονομαστό Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του.
1908 Γεννιέται ο Ian Fleming, Άγγλος συγγραφέας, γνωστός κυρίως από την συγγραφή βιβλίων για τον θρυλικό πράκτορα 007, Τζέιμς Μποντ.
1925 Γεννιέται ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, Τούρκος πολιτικός, ποιητής και συγγραφέας. Στους Έλληνες έγινε γνωστός ως "ο Πρωθυπουργός της εισβολής", καθώς επί των ημερών του έγινε η εισβολή των Τούρκων στο βόρειο τμήμα του νησιού, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο η Τουρκία κατέχει μέχρι σήμερα.
1934 Γεννιούνται στο Οντάριο του Καναδά τα πεντάδυμα Ντιόν, τα πρώτα πεντάδυμα που θα επιβιώσουν της βρεφικής ηλικίας.
1937 Πεθαίνει ο Άλφρεντ Άντλερ, Αυστριακός ψυχολόγος και ένας από τους συνιδρυτές, μαζί με τον Φρόυντ του ψυχαναλυτικού κινήματος. Γνωστός ως ο ιδρυτής της ατομικής ψυχολογίας.
1937 Ιδρύεται η γνωστή Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, αρχικά σχεδιασμένης από μια οργάνωση ναζί, ως το αυτοκίνητο του λαού.
1941 Κατά τη μάχη της Κρήτης, στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Σούδας Χανίων, τις νυκτερινές ώρες.
1952 Οι γυναίκες στην Ελλάδα αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
1961 Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία, η οργάνωση που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συνεργασία με τον Ο.Η.Ε. Έδρα της οργάνωσης είναι το Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: