17 Ιουν 2018

Ιστορία

17 Ιουνίου 
1771 Εκτελείται από τους Τούρκους ο Ιωάννης Δασκαλογιάννης, ήρωας της Κρητικής επανάστασης του 1770. Θεωρείται ο πρωτομάρτυρας της Επανάστασης της Κρήτης. Υπάρχουν μαρτυρίες, ότι το θέαμα του βασανισμού του Δασκαλογιάννη ήταν τόσο αποτρόπαιο, που απέβαλλαν έγκυες χανούμισσες.
1831 Τυπώνονται στο Ναύπλιο τα πρώτα χαρτονομίσματα του Βασιλείου της Ελλάδος.
1882 Γεννιέται ο Ρώσος μουσικοσυνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκυ.
1885 Το άγαλμα της ελευθερίας φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Είναι δωρεά του Γαλλικού κράτους, ως ένδειξη της Γαλλοαμερικανικής φιλίας.
1917 Η Ελλάδα εισέρχεται επίσημα στον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο.
1919 Το έκτακτο στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο, τους αντιβενιζελικούς υπουργούς των κυβερνήσεων Σπυρίδωνος Λάμπρου και Στέφανου Σκουλούδη, Μερκούρη, Έσλιν, Σαγιά και Πεσματζόγλου, ως υποκινητές εμφυλίου πολέμου. Οι καταδικασθέντες υποβάλουν αίτηση για αναθεώρηση.
1962 Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κων/νου Καραμανλή, θα καλύψει σε πέντε χρόνια, όλες τις ανάγκες της χώρας σε σχολικά κτίρια (!)
1944 Ολοκαύτωμα στην Υπάτη : οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, εισέρχονται στην Υπάτη Φθιώτιδας, σφάζουν, σκοτώνουν τους κατοίκους, αμάχους, πατριώτες και καίνε τα σπίτια τους. Η επιχείρηση των Γερμανών έγινε για να εκδικηθούν την Υπάτη, η οποία ήταν ορμητήριο των ανταρτών του Ε.Λ.Α.Σ. Θλιβερός απολογισμός 28 νεκροί και 30 τραυματίες. Καταστρέφονται 375 από τα 400 σπίτια της κωμόπολης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά. Η Υπάτη έχει ανακηρυχθεί Μαρτυρική Πόλη.
1996 Πεθαίνει ο Τόμας Κουν, Αμερικανός διανοητής του 20ου αιώνα, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την επιστημολογία και την ανάλυσή της.
2017 Υπογράφεται σήμερα στις Πρέσπες η ιστορική συμφωνία για την διευθέτηση χρόνιων διαφορών μεταξύ της Ελλάδος και των Σκοπίων, οι οποίες περιλαμβάνουν από την αλλαγή του ονόματος, της σύνδεσης της ιστορίας με αυτή των Ελλήνων, μέχρι και την απαλοιφή οποιωνδήποτε αλυτρωτικών στοιχείων, που υπήρχαν μέχρι σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: