4 Δεκ 2018

Ιστορία

Τόμας Έντισον
4 Δεκεμβρίου
1875 Γεννιέται ο Αυστριακός ποιητής Ράινερ Μαρία Ρίλκε.
1877 Ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει τον φωνογράφο.
1897 Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία τερματίζεται ο ατυχής Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1913 Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας–Παραχώρηση Β. Ηπείρου στην Αλβανία. Η Διεθνής Επιτροπή διακανονισμού των συνόρων Αλβανίας – Ελλάδας, υποβάλλει στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου, τις αποφάσεις που ελήφθησαν απ΄ αυτή, γνωστές ως «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας-Βορειοηπειρωτικό ζήτημα», με βάση τις οποίες η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Αλβανία. Μετά από έντονη διαμαρτυρία και αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι Πρεσβευτές των Μ. Δυνάμεων στο Λονδίνο έδωσαν διακοίνωση στην Ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία της γνωστοποιούσαν ότι η απόφαση για οριστική παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου, εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωσή της στους όρους του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας.
1993 Πεθαίνει ο Frank Zappa, Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης με σατυρικό πολιτικό στίχο, εργασιομανής, τελειομανής, εξαίρετος κιθαρίστας και κορυφαίος rocker.
2011 Πεθαίνει ο Σώκρατες, ο διεθνής άσσος ποδοσφαιριστής της Βραζιλίας, ο γιατρός, που εναντιώθηκε στο δικτατορικό καθεστώς της χώρας του. Ήταν στοχαστής και επαναστάτης, άνθρωπος μορφωμένος και ιδιαίτερα καλλιεργημένος, που είχε ασχοληθεί με τη φιλοσοφία, μετά δε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία, εργάστηκε ως γιατρός στη Βραζιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: