21 Ιαν 2020

Ιστορία

21 Ιανουαρίου
1855 Γεννιέται ο John Browning, ο οποίος θεωρείται ως "ο πατέρας" των σύγχρονων πυροβόλων όπλων. Οι Αμερικανοί πηγαίνοντας στην Ευρώπη, κατά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο, χρησιμοποίησαν όπλα δικού του σχεδιασμού. Ο ίδιος δεν είχε σπουδάσει μηχανική, αλλά θεωρούνταν ιδιαίτερα εφευρετικός.
1878  Ο Ελληνικός στρατός εισβάλλει στη τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία, υπό τις διαταγές του Αντιστράτηγου Σκαρλάτου Σούτσου.
1905 Γεννιέται ο Γάλλος σχεδιαστής υψηλής ραπτικής Κριστιάν Ντιόρ, με επιρροή στο χώρο του.
1924 Ο Vladimir Ilyich Lenin πεθαίνει στη Μόσχα.
1924 Γεννιέται ο Άγγλος κωμικός ηθοποιός Benny Hill.
1938 Πεθαίνει ο Ζωρζ Μελιέ, Γάλλος σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής, πρωτοπόρος και καινοτόμος. Το έργο του "Ταξίδι στη σελήνη" (1902), θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο. 
Ζωρζ Μελιέ
1941 B΄Παγκόσμιος πόλεμος : Βρετανοί και Αυστραλοί καταλαμβάνουν ολοκληρωτικά το Ιταλοκρατούμενο Τομπρούκ στη Βόρειο Αφρική.
1950 Ο διακεκριμένος Άγγλος συγγραφέας George Orwell πεθαίνει σε ηλικία 46 ετών, από φυματίωση. Το γνωστό έργο του 1984 το έγραψε το τελευταίο καλοκαίρι, σε χρονικές περιόδους που βρισκόταν σε νοσοκομεία.
1984 Πεθαίνει ο Γιάννης Σκαρίμπας, συγγραφέας, ο οποίος ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Στοχαστής και φύση ανήσυχη, δεν μπόρεσε ποτέ να βολευτεί με τη συμβατικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: