2 Μαΐ 2022

Ιστορία

 2 Μαίου

1729
 Γεννιέται η Αικατερίνη η Μεγάλη, Αυτοκράτειρα της Ρωσίας.
1919 Αρχή της Μικρασιατικής εκστρατείας : Η 1η μεραρχία του ελληνικού στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου.Γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό, από το πολυπληθές Ελληνικό στοιχείο της πόλης.
1933 Το ναζιστικό καθεστώς, αναστέλλει την λειτουργία των εργατικών σωματείων στη Γερμανία.
1957 Πεθαίνει ο Τζόζεφ Μακάρθυ, Αμερικανός πολιτικός, γνωστός για τις μεθόδους "Μακαρθισμού" που ανέπτυξε την δεκαετία του΄50. Θεωρήθηκε ο πιο μισητός πολιτικός στην ιστορία των Η.Π.Α.
1969 Πεθαίνει ο Φραντς φον Πάπεν, Γερμανός διπλωμάτης και στρατιωτικός  της ναζιστικής περίοδου. Βοήθησε το 1933 τον Χίτλερ να ανέλθει στην εξουσία.
1972 Πεθαίνει ο J. Edgar Hoover, ο σκοτεινός αρχηγός του F.B.I, με θητεία από το 1924 έως και το θάνατό του το 1972. Έμεινε γνωστός για τις περίεργες μεθόδους έρευνας και παρακολούθησης και διέθετε μεγάλη πολιτική επιρροή. Υπήρξε ο μακροβιότερος διευθυντής του F.B.I.
1975 Γεννιέται ο Άγγλος διάσημος ποδοσφαιριστής David Beckham.
1976 Οι τρόφιμοι του Οίκου Τυφλών εξεγείρονται και καταλαμβάνουν το οίκημα του ιδρύματος στην Καλλιθέα. Είναι η πρώτη φορά στην Ελληνική ιστορία, που ένα κομμάτι του αναπηρικού χώρου εμπράκτως αμφισβητεί τον περιθωριακό ρόλο που του έχει επιβληθεί, αρνούμενο τον κοινωνικό πατερναλισμό και τους φορείς-εκπροσώπους του. Ηγετικό ρόλο στην κινητοποίηση, είχε ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
1982 Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπανούτσος, Έλληνας φιλόσοφος, ιστορικός & συγγραφέας, με σημαντικό παιδαγωγικό έργο για την εκπαίδευση.
2011 O Osama bin Laden σκοτώνεται από τον Αμερικανικό στρατό.
2013 Πεθαίνει ο Λευτέρης Βογιατζής, διεθνούς φήμης σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: