27 Μαΐ 2013

Το μυστικό του ελληνικού καφέ

Η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε έρευνα σχετικά με τον ελληνικό καφέ, συσχετίζοντάς τον με την μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας.
Εκτός από την έρευνα, που θα βρείτε πατώντας εδώ,  αν και οι περισσότεροι γνωρίζετε τις ονομασίες του ελληνικού καφέ, θα τις επαναλάβουμε απλά για υπενθύμιση και γι΄αυτούς που ίσως δεν γνωρίζουν.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι να φτιάξουμε τον Ελληνικό καφέ. Ο σκέτος, με ολίγη, μέτριος και γλυκύς.

Για κάθε φλιτζανάκι χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι γεμάτο καφέ και 1 φλιτζανάκι νερό. Μερικοί βάζουν πιο πολύ καφέ (βαρύς) και μερικοί λιγότερο (ελαφρύς). Η ονομασία του κάθε καφέ προέρχεται από την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτουμε στον καφέ.΄

Πώς να φτιάξουμε Ελληνικό Καφέ
  • Ο σκέτος φυσικά γίνεται χωρίς ζάχαρη.
  • Ο με ολίγη γίνεται με ½ κουταλάκι ζάχαρη
  • Ο μέτριος γίνεται με 1 κουταλάκι, κοφτό, ζάχαρη
  • Ο γλυκύς γίνεται με 2 κουταλάκια, κοφτά, ζάχαρη.

Ως προς το μπρίκι που θα χρησιμοποιήσετε, καλύτερα είναι ένα μεσαίου μεγέθους, γιατί κάνει πιο εύκολα το καιμάκι.
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει ο καφές, αφού βέβαια τον έχουμε ανακατέψει στην αρχή στο μπρίκι, βγάζουμε τον καφέ από τη φωτιά.

Αν έχουμε να φτιάξουμε πάνω από ένα καφέ, θα σερβίρουμε από μια μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι, για να έχουν όλες οι κούπες καιμάκι.
Στη συνέχεια θα γεμίσουμε τα φλυτζανάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: