19 Ιουν 2013

Ιστορία

19 Ιουνίου
1806 Πεθαίνει ο Ευγένιος Βούλγαρης, Κερκυραίος λόγιος & κληρικός, από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
1865 Πεθαίνει ο Ευάγγελος Ζάππας, επιχειρηματίας και μεγάλος εθνικός ευεργέτης της Ελλάδος. Το "Ζάππειον" φέρει το όνομά του και είναι το μοναδικό κτίριο παγκοσμίως που χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ευάγγελος Ζάππας υπήρξε επίσης και οραματιστής της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων. Το μαρμάρινο Παναθηναικό Στάδιο αναστηλώθηκε με χρήματα του ιδίου.


Σκίτσο του Φ. Δημητριάδη το 1950, πάντα επίκαιρο
1895 Γεννιέται ο Φωκίων Δημητριάδης, βραβευμένος σκιτσογράφος, ο οποίος διακρίθηκε κυρίως για τα επιτυχημένα πολιτικά του σκίτσα, τα οποία ήταν "ζωντανά", χωρίς να παραμορφώνει τα πρόσωπα.
1912 Στις Η.Π.Α καθιερώνεται η 8ωρη εργασία.
1951 Πεθαίνει ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός, το έργο του οποίου διακρίνεται από έντονα λυρικά στοιχεία.
1953 Εκτελείται σε ηλεκτρική καρέκλα στις Η.Π.Α, το ζεύγος Ρόζενμπεργκ, για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης, κατά την εποχή που ο "Μακαρθισμός"στην Αμερική, βρισκόταν στο απώγειό του. Είχαν συλληφθεί το 1950, κατηγορήθηκαν & καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1951. Oι ίδιοι δήλωσαν αθώοι και η δίκη έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: