19 Ιουλ 2013

Ιστορία

19 Ιουλίου
1374 Πεθαίνει ο Πετράρχης, Ιταλός λόγιος, ποιητής και ανθρωπιστής της Αναγέννησης.
1799 Ανακαλύπτεται από Γάλλους στρατιώτες του Ναπολέοντα, η Rosetta stone, μια πέτρα-στήλη από γρανοδιορίτη, στην Αίγυπτο, 35 μίλια νότια της Αλεξάνδρειας. Η πέτρα φέρει Αρχαία Ελληνική γραφή, Αιγυπτιακή και ιερογλυφικά. Χρονολογείται από την εποχή της δυναστείας των Πτολεμαίων (Πτολεμαίος V-332 π.Χ.). Από το 1802, μετά την Συνθήκη της Αλεξάνδρειας (1801) και την ήττα των Γάλλων από τους Άγγλους, φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο, μαζί με άλλα ευρήματα, τα οποία πήραν μαζί τους οι Άγγλοι. Τη Στήλη της Ροζέτας ζητούσαν επίσημα από τους Άγγλους οι Αιγύπτιοι, με επικεφαλής τον διάσημο και σπουδαίο αρχαιολόγο, Ζαχί Χαουάς.

1814 Γεννιέται ο Samuel Colt, Αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος. Εφηύρε το διάσημο όπλο revolver, που φέρει το όνομά του, Colt.
1870 Γαλλοπρωσικός πόλεμος : Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία.
1893 Γεννιέται ο Ρώσος ποιητής, Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ο οποίος απομυθοποίησε την πορεία της Σοβιετικής Ένωσης, υπό τον Ιωσήφ Στάλιν.
Χέρμπερτ Μαρκούζε
1898 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Χέρμπερτ Μαρκούζε, από τους κορυφαίους στοχαστές του 20ου αιώνα, κοντά στους φιλοσόφους επίσης Γερμανούς, Χάιντεγκερ και Χέγκελ. Θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας της "Νέας Αριστεράς". Σημείο αναφοράς του, ο συνδυασμός μαρξιστικής και φρουδικής θεώρησης των πραγμάτων.
1965 Πεθαίνει ο Syngman Rhee1ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας, στην εξορία, στην πολιτεία της Χαβάη, σε ηλικία 90 ετών. 
1969 Πεθαίνει ο Στρατής Μυριβήλης, συγγραφέας της γενιάς του ΄30. Γνωστό μυθιστόρημά του "Η ζωή εν τάφω".

Δεν υπάρχουν σχόλια: