4 Ιουλ 2013

Ιστορία

Ο τραυματισμένος Επαμεινώνδας
στο πεδίο της μάχης.
4 Ιουλίου
362 π.Χ. Μάχη της Μαντινείας : οι Θηβαίοι, με επικεφαλής τον Επαμεινώνδα, νικούν τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους, όμως τραυματίζεται θανάσιμα ο Επαμεινώνδας. Η μάχη αυτή, σήμανε το τέλος της Θηβαικής ηγεμονίας και άνοιξε το δρόμο για την επικράτηση των Μακεδόνων του Φιλίππου Β΄.
1546 Πεθαίνει ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα ο ονομαστός, Ελληνικής καταγωγής, Οθωμανός ναύαρχος και ο κατ΄εξοχήν οργανωτής του Οθωμανικού στόλου.
1776 Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α και Εθνική γιορτή.

Μαρία Κιουρί
1848 Πεθαίνει ο Φρανσουά Ρενέ Ντε Σατωμπριάν, Γάλλος συγγραφέας τον οποίο θαύμαζε ο Βίκτωρ Ουγκώ και ιδρυτής του Γαλλικού ρεύματος του ρομαντισμού.
1909 Συγκροτείται στην Αθήνα ο Στρατιωτικός σύνδεσμος, μια ομάδα αξιωματικών, που οργάνωσε και προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδί και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1918 Ανέρχεται στο θρόνο ο Μωάμεθ ΣΤ΄, ο τελευταίος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1934 Πεθαίνει η μεγάλη επιστήμων Μαρία Κιουρί, Πολωνοεβραία χημικός, βραβευμένη με δύο  Νόμπελ φυσικής και χημείας. Μαζί με τον σύζυγό της Πιερ Κιουρί ανακάλυψαν το ράδιο και τις συνέπειές του. Λέγανε, ότι όταν έγινε η εκταφή, τα κόκαλά της ακόμα φωσφόριζαν, από τα ραδιενεργά στοιχεία, με τα οποία ερχόταν συνέχεια σε επαφή. (Γενν. 1867)

Δεν υπάρχουν σχόλια: