9 Σεπ 2013

Χαμένος στη μετάφραση ο Obama

Η πρόταση της Ρωσίας, που κατετέθη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ήταν να τεθούν υπό έλεγχο, να απομονωθούν και να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας. Οι δύο πλευρές Ρωσία-Η.Π.Α δείχνουν να συμφωνούν και μαζί τους να δείχνει συγκαταβατικός ο Πρόεδρος της Συρίας Άσαντ. 

Το θέμα είναι τι εννοεί ουσιαστικά ο καθένας και κατά πόσο υπάρχει ειλικρίνεια σ΄αυτή την πρόταση και ακολούθως στην εφαρμογή της. Μήπως είναι ρητορικό πυροτέχνημα, κατά τη διπλωματία του John Kerry ή ακόμα χειρότερα, προπέτασμα καπνού και εφησυχασμού για ενέργειες που τυχόν ακολουθήσουν?

O χρόνος θα αποδείξει την αλήθεια των προτάσεων. Πάντως ο Πρόεδρος Obama, αν και προσεκτικός, έπεσε μέσα στην ίδια του τη παγίδα, ανακυκλώνοντας σκέψεις, ιδέες, που ίσως κάποιοι σύμβουλοι τον ώθησαν να δημοσιοποιήσει. Τελευταία θητεία είναι του Αμερικανού Προέδρου, δεν γνωρίζω αν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις τελευταίες εντυπώσεις που θα αφήσει. Όμως το βραβείο Nobel ειρήνης που πρώιμα είχε λάβει, ακούγεται ως τραγική ειρωνεία, ερχόμενο σε πλήρη αντίφαση με την φιλοπολεμική στάση που περιέργως δείχνει.
Ας θυμηθούμε και πάλι το γεγονός ότι ως Γερουσιαστής ο Μπάρακ Ομπάμα, επέκρινε την κυβέρνηση Μπους και ψήφισε ΟΧΙ στην Αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, ενώ τώρα διάκειται θετικά σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Γιατί άραγε?

Δεν υπάρχουν σχόλια: