7 Δεκ 2013

Ιστορία

1912 Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά.
1928 Γεννιέται ο Νόαμ Τσόμσκι, κορυφαίος Αμερικανός γλωσσολόγος και φιλόσοφος. «Υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία που θέλουν να αποκτήσουν οτιδήποτε πολύτιμο υπάρχει στην Ελλάδα, επιβάλλοντας συνθήκες οικονομικής σκλαβιάς και ψυχολογικής πίεσης στους Έλληνες» 

1916 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος : Ο David Lloyd George γίνεται Πρωθυπουργός της Βρετανίας. 
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Αιφνιδιαστικά στις 07.55 το πρωί, οι Ιαπωνικές αεροπορικές δυνάμεις επιτίθενται και βομβαρδίζουν την Αμερικανική Ναυτική βάση, στο Pearl Harbor της Χαβάη. Μέσα σε 2 ώρες, 6 Αμερικανικά πολεμικά πλοία βυθίζονται, άλλα 112 πλήττονται από σοβαρές ζημιές ή βυθίζονται και 164 αερομαχητικά καταστρέφονται. Λιγότεροι από 100 Γιαπωνέζοι σκοτώνονται, αλλά περισσότεροι από 2.400 Αμερικανοί πεθαίνουν, 1.000 εκ των οποίων βρισκόντουσαν στο θωρηκτό Arizona, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι. Οι Αμερικανοί πολίτες που τραυματίστηκαν ανήλθαν στους 1.178. Την επομένη ημέρα ο Πρόεδρος Ρούζβελτ κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας και η Αμερική βγαίνει από την πολιτική του απομονωτισμού.
1965 Με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ' γίνεται αμοιβαία άρση του αλληλοαφορισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: