18 Απρ 2014

Πέθανε ο νομπελίστας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές (1927-2014)

Aπεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο Kολομβιανός νομπελίστας συγγραφέας Gabriel Garcia Marquez. Την πληροφορία μετέδωσαν αρχικά Μεξικανικά μέσα, ενώ επιβεβαιώθηκε από πρόσωπο του περιβάλλοντός του στο πρακτορείο Associated Press, όπως και από τον πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.
Έφυγε στο σπίτι του με τη σύζυγό του και τους δυο του γιους στο πλάι του, ενώ η αιτία θανάτου του δεν έγινε γνωστή. Η κατάσταση της υγείας του μεγάλου λογοτέχνη είχε επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο του Mexico city στις 8 Απριλίου.
Ο Μαρκές εγκαταστάθηκε στο Μεξικό το 1961 αλλά διέμεινε κατά περιόδους στην Καρθαγένη της Κολομβίας, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και στην Αβάνα. Εδώ και πολλά χρόνια είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή και κατά τις σπάνιες εμφανίσεις του δεν έκανε καμιά απολύτως δήλωση στον Τύπο. Ο Κολομβιανός λογοτέχνης, εθεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Το έργο που του χάρισε τη διασημότητα και θεωρείται αριστούργημά του είναι το μυθιστόρημα του μαγικού ρεαλισμού:«Εκατό χρόνια μοναξιάς» που εκδόθηκε το 1967 και μεταφράστηκε σε πάνω από 30 γλώσσες. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1982.
Το tweet που έστειλε ο Πρόεδρος του Μεξικό Enrique Pena Nieto, καθώς ο Μαρκές θεωρούσε το Μεξικό δεύτερη πατρίδα του και εκεί ζούσε, ήταν:

"A nombre de México, expreso mi pesar por el fallecimiento de uno de los más grandes escritores de nuestros tiempos: Gabriel García Márquez."

Δεν υπάρχουν σχόλια: